Zmenšené auto? Vyznejte se v měřítkách modelů a jak vybrat ideální sběratelský kousek

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 12. 2018 8:11
Hledáte ideální dárek pro motoristického nadšence, ale stěrače, pneumatiky nebo voňavé stromečky jsou až příliš fádní? Vedle nejrůznějších položek ze značkových butiků jednotlivých automobilek či zájezdů na výstavy nebo závody existuje i další možnost. Tou je zmenšenina reálného auta v jednom z mnoha měřítek. A na modely jsme se zaměřili v následující galerii.
Foto: Jan Matoušek

Patrně nejrozšířenějším měřítkem mezi sběrateli je 1:43, což znamená auta s délkou zhruba 10 cm. Jestliže ve velikosti 1:24 a především 1:32 jsou detaily méně propracované, u třiačtyřicetkrát zmenšeného vozu to většinou neplatí. Naopak, ačkoliv jsou v této velikosti otevírací části karoserie spíše vzácností, kabina je u mnoha modelů propracovaná do detailů. To zahrnuje třeba přístrojový štít s čitelnými ciferníky nebo alespoň nalepený displej multimediálního systému. Samozřejmě, existují i modely v tomto měřítku s nižším stupněm propracování.

Od kvality modelu i detailů je odvislá cena. Nejlevnější modely v měřítku 1:43 stojí kolem dvou až tří stovek. Ty nejdražší naopak přesahují výrazně částku v řádu několika tisícovek. Platí ovšem, že dobře provedený model se povětšinou pohybuje kolem tisíce korun.

 

Právě se děje

Další zprávy