Zmenšené auto? Vyznejte se v měřítkách modelů a jak vybrat ideální sběratelský kousek

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 12. 2018 8:11
Hledáte ideální dárek pro motoristického nadšence, ale stěrače, pneumatiky nebo voňavé stromečky jsou až příliš fádní? Vedle nejrůznějších položek ze značkových butiků jednotlivých automobilek či zájezdů na výstavy nebo závody existuje i další možnost. Tou je zmenšenina reálného auta v jednom z mnoha měřítek. A na modely jsme se zaměřili v následující galerii.
Foto: Jan Matoušek

Měřítka

Pokud se pustíte do výběru modelu, je potřeba ujasnit si, v jakém měřítku bude. Takto velký je model v měřítku 1:18, který má na délku kolem 23 cm (délka se může lišit podle reálného vozu, který model zobrazuje). Osmnáctkrát zmenšený vůz má často otevírací dveře, kufr i kapotu a propracované detaily od karoserie až po interiér. Jeho cena se ale pohybuje v řádu tisícikorun - méně propracované kusy kolem tisícovky, více propracované modely ale mohou stát i několikrát více.

Měřítko 1:18 navíc není tím největším, které se dá pořídit. Firmy stále častěji nabízejí i modely o velikosti 1:12 nebo dokonce 1:8. U takových aut je potřeba počítat s vysokou cenou, zároveň ale vysokým stupněm propracování jednotlivých detailů. Na druhou stranu takový model většinou nedisponuje otevíracími částmi karoserie.

 

Právě se děje

Další zprávy