Množící se vášnivé jízdy po hradecké dálnici přiměly policii jednat, nasadí BMW

ČTK ČTK
19. 10. 2022 10:07
Hradecká dálnice D11 láká řidiče, kteří chtějí zašlápnout plynový pedál do podlahy a držet ho u ní do nejdéle. Policie v Královéhradeckém kraji si proto převzala nástroj, kterým chce motoristy, jež výrazně překračují rychlost, stíhat. BMW 540i xDrive Touring umí změřit rychlost zepředu i zezadu.
Foto: BMW

Podle policie přibývá v Královéhradeckém kraji řidičů, kteří především na dálnici výrazně překračují nejvyšší povolenou rychlost. Například 27. září přistihla dálniční policie řidiče, který ve vozidle BMW na 106. kilometru dálnice D11 ve směru jízdy na Hradce Králové, jel rychlostí 227 km/h.

O několik dní později, 5. října, naměřila policie jinému řidiči na dálnici D11 před Hradcem Králové rychlost 199 km/h. Tamní policie si proto pro boj s neukázněnými řidiči převzala nové vozidlo BMW 540i xDrive Touring.

Auto je schopné měřit rychlost zepředu i zezadu, kdy může kamera za jízdy zaznamenat rychlost přibližujícího se vozidla, informovala policejní mluvčí Šárka Pižlová. Policie bude vůz v policejním barvách využívat k dohledu nad silničním provozem nejen na dálnici, ale i v celém Královéhradeckém kraji. Podle policie jde o jedno ze sedmdesátky vozů tohoto typu, které Policejní prezidium ČR od léta přiděluje dálničním oddělením po republice.

"Překračování rychlostních limitů bývá příčinou vážných či tragických dopravních nehod. To je také důvodem, proč se budou naši policisté sloužící na dálničních odděleních v Pravech, Jaroměři či v Hořicích i nadále intenzivně zaměřovat na odhalování takových nezodpovědných řidičů," uvedl náměstek pro vnější službu Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Dušek.

Polovina vozidel BMW 540i xDrive Touring určených pro policii je v barvách policie, druhá je pro vysokorychlostní pronásledování bez označení a se skrytým výstražným zvukovým a rozhlasovým zařízením, všechny vozy disponují například speciální výbavou pro užití práva přednosti v jízdě. Jedno vozidlo vyjde policii na 1,88 milionu korun, uvedl web zdopravy.cz.

Auto s pohonem všech kol s osmirychlostní automatickou převodovkou a s šestiválcovým motorem, jehož výkon je 333 koní, rozšíří techniku krajské policie určenou k odhalování neukázněných řidičů nejen na dálnici. Například před dvěma lety policie v kraji získala auto vybavené i zařízením pro odhalování kradených vozidel. Přes Královéhradecký kraj vede jedna z tras, po které převážejí kurýři kradené luxusní vozy ze západní Evropy do Polska.

 

Právě se děje

Další zprávy