Mitsuoka vyrábí nejdivnější auta na světě. Z Nissanu dokáže udělat Jaguar nebo Rolls-Royce

Toto je Mitsuoka Viewt Nadeshiko. Základem je Nissan Micra předchozí generace, přední část ale odpovídá spíše klasickým Jaguarům.
Ač má Mitsuoka v programu celou řadu modelů s designem inspirovaným britskými vozy, jejím patrně nejznámějším autem je sportovní typ Orochi. Jeho jméno odkazuje na mytického osmihlavého draka Yamata no Orochi. Poprvé se kupé objevilo jako koncept v roce 2001 (vůz na snímku), kdy mělo v útrobách techniku Hondy NSX.
O čtyři roky později představila Mitsuoka koncept Orochi Nude Top. Jak je z názvu i fotky patrné, oproti kupé vozu chyběla střecha.
Kupé to na rozdíl od kabrioletu do sériové výroby dotáhlo, objevilo se v ní v roce 2006. Už tehdy ale japonský výrobce předeslal, že vyrobí jen 400 kusů velice zvláštně tvarovaného kupé. Příběh Orochi se uzavřel v roce 2014, kdy vznikla verze Final Orochi. Počet vyrobených kusů nepřesáhl číslovku deset. Kromě specifického laku či jiného provedení interiéru se od ostatních verzí ta poslední nijak nelišila a měla pod kapotou 3.3litrový šestiválec Toyota, který přes automatickou převodovku poháněl zadní kola.
Mitsuoka Ray je již klasickým produktem japonského výrobce, tedy sériovým vozem se specifickou karosérií. Tento městský prcek byl původně Daihatsu Mira Gino (v Evropě je Mira známá jako Cuore), pak však dostal hodně chromu a vertikální masku chladiče. Mimochodem, toto je třetí verze řady Ray, první dvě měly základ v Mazdě Carol, což je pro změnu jinak pojmenované Suzuki Alto.
Foto: Mitsuoka
Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 8. 2017 7:12
Japonsko dalo světu hned několik významných automobilek, které ve svých výrobních programech čas od času mívají větší či menší designové podivnosti. Mitsuoka však netradičním designem vybavila celou svou modelovou řadu. Jednotlivá auta mají vnější vzhled většinou navržený ve stylu britských automobilů ze šedesátých let, především pak Jaguarů a Rolls-Royců. Základem takových vozů jsou však moderní automobily (až na výjimky) domácích výrobců. Například malý Nissan Micra tak Mitsuoka dokáže přetvořit do podoby Jaguaru Mark II. Jaké další modely automobilka založená v roce 1968 nabízí či nabízela? Podívejte se do galerie.

Přehled nových automobilů na českém trhu najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy