Místo papíru tablet a virtuální realita. Design nového auta vzniká rychleji než dříve

Jan Matoušek Jan Matoušek
31. 5. 2020 6:32
Jestliže pár let zpátky byla standardním vybavením automobilového designéra tužka a papír, dnes jsou běžné i zcela jiné pomůcky. Stále častěji totiž do navrhování automobilů pronikají moderní technologie. Například nový Volkswagen Golf vznikal z velké části na počítači. Přesto ale stále návrháři potřebují i klasické hliněné modely.
Foto: Volkswagen

Celý designový proces nicméně začíná stále stejně jako kdysi. Hrubými náčrtky linií chystaného modelu. Stále se využívá tužka a papír, mnohem častěji už ale designéři rovnou berou do ruky tablet či nějaký digitální skicák a i první linie vozu již kreslí "virtuálně".

Foto: Volkswagen

Jak Bischoff vysvětlil a vlastně i názorně ukázal, v digitálním prostředí je velmi jednoduché v průběhu několika vteřin či minut upravit pozadí, barvu vozu či propracovanost některých prvků. Zkrátka změnit relativně abstraktní směs linií v poměrně věrohodně a reálně vypadající vůz.

Foto: Volkswagen

Zároveň může designér své kroky ihned konzultovat s dalšími lidmi z jednoho designového týmu i napříč kontinenty. Ti jej následně mohou vylepšovat, případně ho také odmítnout a doporučit návrháři úpravy.

Foto: Volkswagen

Jak je vidět na tomto obrázku, z prvních černobílých linií umí specializované designové programy za pomoci šikovné ruky designéra udělat poměrně reálně vypadající auto za několik okamžiků (Klaus Bischoff uvedl, že co dříve zabralo i několik hodin, lze dnes udělat i za několik minut). Pořád je nicméně řeč o návrzích ve 2D.

 

Právě se děje

Další zprávy