Ministerstvo dopravy podpoří z unijní dotace stavbu 500 rychlodobíjecích stanic pro elektromobily

Eva Srpová Eva Srpová
21. 11. 2017 7:11
Ministerstvo dopravy chce, aby do roku 2023 na území Česka stálo 500 rychlodobíjecích stanic pro elektromobily, do roku 2021 jich má být v provozu alespoň 125. Z prostředků unijního Operačního programu Doprava využije na stavbu nejen páteřní sítě pro elektromobily, ale také stavbu plnicích stanic na LPG, CNG a vodík až 1,2 miliardy korun.
Do osmi let by v Česku mělo stát 500 rychlodobíjecích stanic pro elektromobily, ale také nové stanice na plnění LPG, CNG a vodíku. Ministerstvo čerpá na projekt od EU 1,2 miliardy korun.
Do osmi let by v Česku mělo stát 500 rychlodobíjecích stanic pro elektromobily, ale také nové stanice na plnění LPG, CNG a vodíku. Ministerstvo čerpá na projekt od EU 1,2 miliardy korun. | Foto: Aktuálně.cz

Do roku 2021 by mělo na území Česka stát 125 nových rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. Jejich vznik chce podpořit ministerstvo dopravy a poskytne na to evropské prostředky z Operačního programu Doprava (OPD) ve výši 130 milionů korun.

Tuto dotaci mohou využít žadatelé, kteří se přihlásí do programu OPD. Program realizovala Evropská unie na podporu infrastruktury pro alternativní paliva.

Má to však jasně stanovená pravidla. Zájemce o dotaci už musí v současnosti provozovat na území členských států EU minimálně deset veřejně přístupných dobíjecích stanic.

Musí také předložit komplexní projekt na vybudování 125 rychlodobíjecích stanic rovnoměrně umístěných po celém území České republiky. Maximální míra podpory z výdajů může v této výzvě dosáhnout až 70 %.

Žadatelé mohou posílat své návrhy do 4. května 2018. "Z předložených žádostí vybereme jeden projekt, který nejlépe splní požadovaná kritéria. Rozhodovat bude zejména hospodárnost a připravenost projektu", prohlásil ministr dopravy Dan Ťok.

Jedná se o první výzvu z plánovaných tří. V příštích třech letech chce ministerstvo dopravy vyhlásit ještě další dvě výzvy na vybudování tzv. páteřní sítě rychlodobíjecích stanic.

Záměrem ministerstva je, aby nejpozději do konce roku 2023 vzniklo na území ČR celkem 500 rychlodobíjecích stanic. Tím by byl splněn cíl stanovený v Národním akčním plánu čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015.  

Vedle rychlodobíjecích stanic pro elektromobily prý chce Ministerstvo dopravy podpořit také výstavbu běžných dobíjecích stanovišť. S vyhlášením výzvy počítá začátkem příštího roku.

V průběhu jara má dojít k vyhlášení výzev na podporu výstavby plnicích stanic na CNG, LNG a vodík. Celkem má ministerstvo dopravy pro tento dotační program v rámci OPD vyčleněno 1,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy