Mini bude možné v budoucnu koupit jako MPV ši sedan

Zbyněk Klíč
3. 2. 2012 11:07
Příznivci značky Mini se mohou těšit na třídveřový hatchback, dodávku, MPV či sedan
Nová generace Mini při testování
Nová generace Mini při testování | Foto: Aktuálně.cz

Nová, třetí generace Mini přinese řadu karosářských verzí. Zatímco druhá generace moderního Mini začíná kódem R56, třetí verze ponese interní označení F56, čímž se definitivně zařadí do rodiny BMW. Posledním reprezentantem stávající série má být na přelomu let 2012/2013 třídveřové SUV Paceman, které vychází ze stejnojmenného konceptu z Detroitu 2011.

Nejdříve za dalšího půl roku, možná až rok, přijde třídveřový hatchback nové řady F56. V létě 2014 jej pravděpodobně doplní verze s druhým párem dveří (F54). Nové kombi Clubman prý s totožným kódem, se objeví za dalších dvanáct měsíců.  Dnešní sériová verze má necelé čtyři metry, nástupce vyroste na 4,25 metru a poskytne tak více místa pro zavazadla. Chystá se i dodávka se zaplechovanými bočními okny.

Připravované MPV, které bude ještě větší s prodlouženým rozvorem a přijde v roce 2015, má prozatímní název Sportvan (F58). Pojme určitě pět, zřejmě i sedm cestujících a technicky bude totožný s připravovaným BMW řady 1 GT. Největší překvapení pro příznivce však bude asi znamenat v roce 2016 sportovně tvarovaný sedan (F59).

Nabídku motorů budou tvořit přeplňované tříválce od BMW. Countrymanu zůstane jako jedinému pohon všech kol a zřejmě se dočká i plug-in hybridu. Jinak zůstane u tradičního předního pohonu.

 

Právě se děje

Další zprávy