Žebříček spolehlivosti ojetých aut ovládly Mercedesy. Škodovky pod průměrem

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 6. 11. 2015 12:26
V tradičním žebříčku spolehlivosti ojetin, který na základě údajů z milionů prohlídek na technických stanicích sestavuje společnost TÜV, jsou letos v kategorii dvou- až tříletých automobilů v popředí modely značky Mercedes-Benz. Naopak zcela na chvostu se ocitl minivůz Chevrolet Spark.
Foto: MB

Zájemci o mladý ojetý vůz by při svém výběru neměli vynechat modely značky Mercedes-Benz. Vyplývá to z nejnovějšího vydání žebříčku spolehlivost TÜV Report 2016. Ten je sestavován na základě záznamů z povinných prohlídek na stanicích technické kontroly.

Naopak velmi obezřetní by lidé měli být při výběru minivozů Chevrolet Spark, Fiatů Punto a 500 nebo Fordu Ka. V nejhorší kategorii je tentokrát i nejdůležitější model tuzemské Škody Auto - Octavia. Obsadila 113. příčku z celkem 132 hodnocených aut.

Nejmenší procento závad vykázala aktuální generace vozu Mercedes-Benz třídy B, což je rodinný velkoprostorový automobil. Za ním skončily další modely stejného výrobce, konkrétně GLK a SLK,  Mercedes-Benz třídy M (nyní označován jako GLE) obsadil čtvrtou pozici. V první desítce je navíc ještě Mercedes-Benz C.

Další významné zastoupení mezi nejlepšími mají vozy značky Audi (Q5, A1 a A6). Nejlepší z levných vozů je devátá Toyota Yaris.

Kategorii takzvaných mladých ojetin (věk čtyři až pět let) ovládly rovněž produkty německých prémiových značek. Nejméně poruchové je podle prohlídek Audi A1.  Na samém chvostu jsou Dacia Sandero, Fiat Panda a Dacia Logan. Škodovky (octavia i fabia) se v tomto pořadí dostaly do pásma těsně nad průměrem.

Mezi staršími ojetinami (kategorie osm až devět a 10 až 11 let) vykazují největší míru spolehlivosti kromě Porsche 911 zejména japonská auta. Relativně málo závad technici TÜV nacházejí například u Toyot RAV 4 a Corolla Verso. Prakticky ve všech věkových pásmech se velmi vysoko drží Toyota Yaris.

Opatrnost a důkladné prověřování lze pak naopak doporučit při výběru ojetých Renaultů Twingo a Kangoo, Kií Sorento, Fiatu Stilo, Fordu Galaxy a více než deset let starého SUV Mercedes-Benz třídy M.

 

Právě se děje

Další zprávy