Česká auta zářila na veteránské výstavě. Na Rétromobile byly vidět škodovky i Velorex

Citroën GS oslavil na Rétromobile padesátiny.
Letošní ročník výstavy Rétromobile byl pro návštěvníka z Česka zajímavý silným zastoupením českých vozidel. Vlastní stánek měla Škoda, která v letošním roce slaví 125 let od svého vzniku. Že v Mladé Boleslavi ne vždy vyráběli auta, dokazuje replika kola Slavia z roku 1896.
Éru prvních vozidel Laurin & Klement reprezentoval model BSC z roku 1908. Z dvanácti vyrobených kusů se dodnes dochoval jediný.
K Francii neodmyslitelně patří čtyřiadvacetihodinovka Le Mans. Té samotné se věnovala samostatná expozice a vrátila se k ní i škodovka prostřednictvím typu Sport, který se na start vytrvalostního závodu postavil v roce 1950. Plnou porci 24 hodin posádka kvůli technickým problémům nezvládla a kvůli politice se nakonec jednalo také o vůbec poslední účast továrního týmu Škoda v závodě Le Mans.
Octavia oslavila šedesátiny už v loňském roce, přesto se právě exemplář z roku 1959 objevil i na stánku značky. Jednalo se nakonec o jediný sériový silniční model, dříve zmíněnou sestavu totiž doplnil koncept Vision E z roku 2017.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
14. 2. 2020 6:03
Výstavy nových aut se v posledních letech potýkají stále častěji s neúčastí velkých značek a ubývajícím počtem návštěvníků. V kontrastu s tím se minulý týden v Paříži uskutečnila výstava veteránů Rétromobile. O návštěvníky a zajímavá auta nouze nebyla a výraznou stopu na letošním ročníku zanechala i česká auta. Na výběr toho nejzajímavějšího se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy