Vyzkoušeli jsme si obytný mercedes. Přespí v něm pět lidí a jezdí jako osobák. Konkurentů moc nemá

Jiří Kaloč
1. 7. 2018 14:22
Benátský kupec Marco Polo podnikl ve 13. století neuvěřitelnou cestu z Itálie do Číny a na základě tohoto putování napsal knihu, která je považována za nejstarší svědectví o Asii. Jeho jméno je dnes symbolem objevování. A tak byl podle něj pojmenován kráter na odvrácené straně Měsíce, letiště v Benátkách, brazilský autobus nebo jeden německý obytný automobil. Dům na kolech se jménem slavného cestovatele má Mercedes v nabídce již od roku 1997. Poslední verzi představuje model s dodatkovým jménem Horizon. Je určen pro cestovatele, kteří raději večer zajdou do restaurace a k přenocování nepotřebují více než kvalitní postel. Zároveň jsou zvyklí na cestování v plném komfortu osobního auta.

Rychle, pohodlně a za málo

Vše doplňuje optimistický pohled na ukazatel stavu paliva. Pokud se snažíte o plynulou jízdu v rychlostech, které respektují rychlostní limity té které země v našem okolí, odmění se vám Horizon spotřebou v rozpětí 7-7,5 litru na 100 km. To je s ohledem na velikost, hmotnost a pohon všech kol velmi dobrá hodnota, s trochou snahy tak můžete s tímto mercedesem, který má nádrž na 70 litrů, ujet přibližně 1000 km na jedno natankování.

My jsme konkrétně tankovali před Znojmem a pak až v chorvatském Labinu, kdy nám počítadlo ukázalo 845 km a nádrž zdaleka nebyla prázdná. Při zpáteční cestě jsem pak dotankoval v Poreči a automobil si s tím vystačil až do Olbramovic, které jsou těsně před Benešovem. Zajímavostí je, že Mercedes se začne hlásit o zastávku u čerpací stanice, když palubní počítač ukazuje dojezd 80 km…

 

Právě se děje

Další zprávy