Vyzkoušeli jsme si obytný mercedes. Přespí v něm pět lidí a jezdí jako osobák. Konkurentů moc nemá

Jiří Kaloč
1. 7. 2018 14:22
Benátský kupec Marco Polo podnikl ve 13. století neuvěřitelnou cestu z Itálie do Číny a na základě tohoto putování napsal knihu, která je považována za nejstarší svědectví o Asii. Jeho jméno je dnes symbolem objevování. A tak byl podle něj pojmenován kráter na odvrácené straně Měsíce, letiště v Benátkách, brazilský autobus nebo jeden německý obytný automobil. Dům na kolech se jménem slavného cestovatele má Mercedes v nabídce již od roku 1997. Poslední verzi představuje model s dodatkovým jménem Horizon. Je určen pro cestovatele, kteří raději večer zajdou do restaurace a k přenocování nepotřebují více než kvalitní postel. Zároveň jsou zvyklí na cestování v plném komfortu osobního auta.

Tři varianty na výběr

Úprava Marco Polo od Mercedesu s výbavou od firmy Westfalia má mezi karavanisty solidní renomé. V poslední generaci postavené na modelu Vito se nabízí obytný automobil hned ve třech verzích. Zákazník si tak může vybrat, zda si vystačí se zvedací střechou a lůžkovou úpravou interiéru, nebo potřebuje k životu kuchyňskou linku s lednicí, vařičem a dřezem. První dva se jmenují Marco Polo Activity a Marco Polo Horizon, třetí pak prostě Marco Polo. 

Plně vybavené Marco Polo je sice relativně kompaktní, ale již pravý obytný automobil. Můžete v něm proto bydlet se vším komfortem, ale s ohledem na celkovou hmotnost se pohybuje trochu těžkopádně a využití jeho vnitřního prostoru je vzhledem k vestavěné kuchyňské lince omezené. Oproti tomu modely Activity a Horizon mají vlastně pouze výbavu na spaní, ale jinak je lze v každodenním životě používat jako klasické MPV. Rozdíl je v tom, že verze Activity je postavená na užitkovém Vitu, zatímco Horizon vychází z osobní třídy V.

 

Právě se děje

Další zprávy