Mercedes možná brzy pohřbí auta, tak jak je známe. Nahradí je výměnné moduly

Futuristicky vypadající koncept Vision Urbanetic má podle Mercedesu vyřešit problémy s dopravou ve městech.
Mercedes-Benz odhaduje, že v roce 2030 bude na celém světě přes 700 měst s více než milionem obyvatel. To by oproti současnému stavu znamenalo signifikantní zvětšení. A na to bude muset reagovat i dopravní infrastruktura. Řešením by mohl být koncept Vision Urbanetic.
Ačkoliv má na délku 5,14 metru, jedná se podle automobilky o velice kompaktní řešení. U tohoto konceptu totiž odpadá nutnost vlastnit dvě různá auta pro převoz osob a převoz nákladu.
Vision Urbanetic je totiž vlastně pouhá autonomní platforma s elektrickým pohonem, na kterou se přidělávají nástavby podle potřeby - přes den tedy může vozidlo rozvážet lidi a v noci, kdy jsou lidé doma, pro změnu náklad. Tato nastavení navíc nemusí ani řídit člověk, nýbrž umělá inteligence.
Podle německé automobilky také odpadne problém s přeplněnými parkovišti v důsledku čekání na vyložení nákladu. Auto na místo určení zkrátka přijede, odpojí se užitková nástavba a samotná platforma bude pokračovat do jiného místa, kde dostane nástavbu třeba pro převoz osob.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 9. 2018 10:39
Velká města, kam se stěhuje čím dále více lidí, stále častěji zakazují autům vjezd do svých center. Automobilky tak přemýšlí, čím by auto v dnešní podobě do budoucna nahradily. Trendem poslední doby je elektrická autonomní platforma, na niž bude možné posadit nástavbu pro převoz lidí nebo nákladu. Naposledy takové řešení představil Mercedes-Benz v podobě konceptu Vision Urbanetic. Jak bude takové vozidlo fungovat, jsme zjišťovali na premiéře v Kodani. Podívejte se do galerie.

Na přehled elektromobilů, které na českém trhu koupíte už dnes, se podívejte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy