Mercedes-Benz začne superkupé třídy A prodávat v září

Radek Pecák Radek Pecák
26. 4. 2013 6:53
Každý vyrobený motor je opatřen podpisem technika, který ho sestavil
Foto: Mercedes-Benz

Své druhé čtyřdveřové kupé, které si vzali do práce specialisté divize AMG, začne v Česku prodávat Mercedes-Benz za 1 185 800 Kč.

Prvních exemplářů CLA 45 AMG se zájemci dočkají v září.

Vůz měl premiéru před několika týdny během autosalonu v New Yorku. Přeplňovaný dvoulitrový motor má nejvyšší výkon 265 kW (360 k) a maximální točivý moment 450 N.m, takže je nejvýkonnějším sériově vyráběným čtyřválcem na světě.

Díky vysokému výkonu motoru, který je přenášen na všechna čtyři kola, má CLA 45 AMG parametry výkonného sportovního vozu. Zrychlení z nuly na 100 km/h zvládne vůz za 4,6 sekundy, největší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h.

Přitom kombinovaná spotřeba by i díky skvělé aerodynamice měla být jen 6,9 litru na sto kilometrů.

Tento motor s výkonem 360 koní se ukrývá pod kapotou
Tento motor s výkonem 360 koní se ukrývá pod kapotou | Foto: Radek Pecák

Stejně jako všechny osmiválcové a dvanáctiválcové motory, je i nový čtyřválec AMG 2,0 litru montován výhradně ručně podle tradiční filozofie AMG „one man, one engine" (jeden muž, jeden motor). Pro nový motor AMG byla postavena exkluzivní montážní linka v motorárně ve městě Kölleda.

Specialitou pro zvýšení dynamiky a radosti z jízdy je tzv. „krátkodobý program M". Rychlost řazení v manuálním režimu „M" a ve sportovním programu „S" je na podobně sportovní úrovni jako u supersportovního vozu SLS AMG GT.

Za normálních jízdních podmínek jezdí CLA 45 AMG s předním pohonem, který sníží spotřebu. Při odpovídajícím nároku na vyšší jízdní dynamiku rozděluje variabilní pohon všech kol AMG 4MATIC hnací sílu mezi přední a zadní nápravu až do poměru 50:50 %. 

Oproti běžnému modelu CLA byl design modelu CLA upraven prvky typickými pro AMG. Například dynamické vzezření umocňuje maska chladiče AMG „Twin Blade" a příčná lišta v předním nárazníku AMG s matným titanově šedým lakem. Černé aerodynamické prvky rámují velké boční otvory, které zlepšují přívod vzduchu k chladicím modulům.

Při pohledu z boku zaujmou rozšířené boční prahy s lištami v matném titanově šedém odstínu. Typickými prvky pro výkonný špičkový model AMG jsou navíc lesklá titanově šedá kola AMG z lehké slitiny v designu s dvojitými paprsky.

Vzadu je  pozornost zadní nárazník AMG, který má u typu CLA 45 AMG nejen naznačené boční ventilační otvory, ale i velký vložený difuzor a ozdobný prvek v matném titanově šedém odstínu. Dynamiku zdůrazňují dvě chromované dvojité koncovky sportovní výfukové soustavy AMG s výfukovou klapkou.

V interiéru modelu CLA 45 AMG jsou sportovní sedadla, čalouněná umělou kůží s červeným kontrastním ozdobným stehováním, červené bezpečnostní pásy či multifunkční sportovní volant s páčkami pro manuální řazení.

 

Právě se děje

Další zprávy