McLaren nechal postavit v Česku supersport z lega. Váží o půl tuny víc než originál

Na McLaren Senna z lega padlo dohromady téměř půl milionu kostek lega.
Foto: McLaren
Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 3. 2019 11:35
Modely postavené z kostiček lega se mezi automobilkami stávají čím dál tím víc populárními. Nejnověji si nechal britský McLaren postavit repliku svého supersportu pojmenovaného po legendárním Ayrtonu Sennovi. Vůz vznikl v kladenské továrně Lego.

McLaren Senna je v současné době vrcholným modelem britské automobilky. Jedná se o supersport poháněný dvojitě přeplňovaným osmiválcem o výkonu 800 koní. Z nuly na sto má zrychlit za 2,8 vteřiny a jeho maximální rychlost je 338 kilometrů za hodinu. Auto s aerodynamikou vyšlechtěnou pro použití na závodní trati a ta nejrychlejší možná zajetá kola má nyní výrazně těžšího sourozence.

Zatímco skutečný Senna totiž váží 1198 kilo bez náplní, jeho model má 1700 kilogramů. Na jeho výrobu padlo 467 854 kostek lega, které samy o sobě váží více než jednu tunu. Z kostek jsou i výklopné boční dveře.

Jen spojit všechny dílky prý týmu deseti modelářů z kladenské továrny zabralo 2725 hodin a celá výroba (včetně návrhu) trvala neskutečných 4935 hodin. Zapojilo se do ní 42 lidí z Lega. Ruční výroba skutečného Senny přitom trvá "pouhých" 300 hodin.

Výsledná replika používá řadu součástí reálného vozu: skutečné je sedadlo řidiče, pedály, volant, znáčky i kola s pneumatikami. To prý proto, aby si mladí fanoušci značky mohli sednout dovnitř a pomocí střešního startovacího tlačítka vyzkoušet, jaké to je, když se automobilové "monstrum" probudí k životu. Zvuk tedy vydávají repráčky, skutečný motor v replice Senny není.

McLaren slibuje, že Lego Sennu bude vozit po nejrůznějších akcích po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy