Největší sbírka vozů Mazda v Evropě. Unikátní německé muzeum láká na neznámé modely

Mazda Cosmo Sport odstartovala sbírku aut pro muzeum.
O něco dříve, v roce 1962, vznikla tato konkrétní Mazda K360. Samotná modelová řada byla pro japonského výrobce velkým prodejním úspěchem, mezi lety 1959 a 1969 se jich vyrobilo 280 tisíc, a to v době, kdy byl segment malých tříkolových náklaďáků velmi kompetitivní. V licenci tříkolku vyráběla dokonce Kia, pro niž to byl první automobil. Vedle tříkolky pak stojí červená Mazda R360, první osobní auto japonského výrobce spadající mezi takzvané kei cars. To se začalo vyrábět v květnu 1960.
V historii Mazdy se objevuje i celá řada netradičních aut s Wankelovým motorem. Třeba autobus Parkway, produkovaný v letech 1974 až 1976, s výkonem 100 kW a maximální rychlostí až 120 km/h. Moc rychlejších autobusů v té době neexistovalo. Nabízely se dvě verze - standardní s 26 místy a luxusnější s poloviční kapacitou.
Právě do ní patří i AZ-1, jehož výroba začala na podzim 1992. Bylo to v době, kdy malé sportovní modely třídy kei produkovala i Honda (roadster Beat) a Suzuki (roadster Cappuccino). Podle prvních písmen se pak této trojici začalo přezdívat kei cars ABC a mezi fanoušky i sběrateli po prakticky celém světě se těší mnohdy až kultovnímu statusu. Pozoruhodné je, že vývoj auta vedoucího k AZ-1 původně započalo Suzuki, pak ho ale postoupilo pro nezájem Mazdě, a následně AZ-1 krátce nabízelo i pod vlastní značkou se jménem Cara. Těch ale vzniklo jen lehce přes 500, je tak mnohem vzácnější než samotná AZ-1.
K čtvrté generaci 626 spadá i elegantní kupé z roku 1990 v atraktivní červené barvě.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 9. 2022 6:32
Bavorsko je automobilovým nadšencům známé především díky mnichovskému BMW, případně ingolstadtskému Audi. Obě značky provozují i rozsáhlá tovární muzea s řadou zajímavostí i ikonických modelů. Možná ještě zajímavější muzeum je ale v Augsburgu, kde je možné navštívit největší sbírku automobilů Mazda v Evropě. Jsou tam k vidění i modely známé jen v Japonsku.
 

Právě se děje

Další zprávy