Automobilky vyrábí interiéry i karoserie z odpadků. Chtějí bojovat za lepší planetu

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 11. 2019 7:15
Plasty, přírodní i umělá kůže, hliník nebo uhlíková vlákna. Materiály, které jsou v nových autech naprosto běžné. Stále více značek ale také začíná používat materiály šetrnější k životnímu prostředí. Nechybí proto recyklované plasty, odpad z výroby vína nebo i kompletně veganská kabina. Na příklady zajímavých některých ekologických řešení u nových aut se podívejte do galerie.

Recyklovatelné BMW i3

Jedním z průkopníků ekologických materiálů v sériových automobilech se stalo BMW. Když uvedlo v roce 2013 elektrický model i3, přišlo s interiérem, který je z velké části udržitelný. Například tkanina je vyrobena z téměř stoprocentně recyklovaného polyesteru, který je z třetiny tvořen PET lahvemi. Dřevo pochází z eukalyptu, které je odolnější a především vyžaduje o 90 procent méně povrchových úprav než běžně používané dřevo. Využívána jsou i vlákna z ibišku nebo recyklovatelná ovčí vlna.

Vedle kabiny i ekologického pohonu je BMW i3 k přírodě šetrné ještě jedním způsobem. Automobilka totiž uvádí, že až 95 procent celého vozu lze recyklovat. Například akumulátory lze využít pro ukládání energie ze slunce a uhlíková vlákna, která jsou použita při výrobě karoserie, lze znovu zařadit do výrobního procesu.

 

Právě se děje

Další zprávy