Maserati už jedině do zásuvky. Do pěti let chce mít auta hybridní či zcela elektrická

ČTK ČTK
26. 11. 2020 17:42
Italská automobilka Maserati míří výhradně vstříc elektromobilitě. Do pěti let chce mít v nabídce buď čisté elektromobilly, anebo hybridy.
Foto: Maserati

Auta od výrobce luxusních vozů Maserati, který je součástí italsko-americké automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA), budou do pěti let buď hybridní, nebo zcela elektrická. Řekl to provozní ředitel Maserati Davide Grasso.

Plánované SUV Grecale, které má být na trh uvedeno příští rok, se bude od začátku nabízet se spalovacím i s hybridním motorem. Grasso to řekl u příležitosti internetové módní akce, kterou zorganizoval italský deník Milano Finanza.Využívat bude podvozkovou platformu současné Alfy Romeo Stelvio.

"Nový model Gran Turismo a Gran Cabrio budou též elektrické. Do pěti let bude elektrická celá naše modelová řada," dodal Grasso. Později se očekává uvedení plně elektrické verze SUV Grecale.

Maserati se už dříve nechalo ústy generálního ředitele společnosti Fiat Chrysler Automobiles Mike Manleyho slyšet, že investuje investuje více než 2,5 miliardy eur do uvedení celkem 13 nových modelů a derivátů do roku 2025 s cílem zvýšit prodej na 75 000 ročně. V loňském roce automobilka prodala jen 26 500 aut a v první polovině letošního roku prodej poklesl o 48 procent na 7000 vozů.

Luxusní vozy další italské značky Ferrari naproti tomu nikdy plně elektrické nebudou, myslí si šéf této automobilky Louis Camilleri. Prohlásil to na začátku listopadu po zveřejnění hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí.

Pětašedesátiletý Camilleri se nechal slyšet, že ani nečeká, že by se dožil i zpola elektrických aut Ferrari. V hybridních vozech nicméně spatřuje obrovské výhody a chce se této oblasti věnovat.

 

Právě se děje

Další zprávy