Máme tři tipy na ojetiny pro divochy. Malé ostré hatchbacky za 150 tisíc korun si přivezte z Německa

Marek Blaháček
16. 2. 2017 6:51
Kdo chce starší rychlé auto pro zábavu, musí pro něj ve většině případů zamířit k našim západním sousedům. Pokud máte trochu štěstí a trpělivosti, dovezete si vůz v dobrém stavu. Naše volba padla na Ford Fiesta ST, Renault Clio Sport a Mini Cooper S.

Podrobné recenze vozů, které už se na českém trhu neprodávají jako nové, čtěte zde.

Foto: Mini

Mini Coper S

Další z podařených vozítek pro zábavu disponuje výkonem až 120 kW. Zážehová šestnáctistovka má sice ve srovnání s ostatními menší objem, ale jako jediná z nabídky obsahuje mechanický kompresor, který je napojen přímo na motor a pomáhá dostat do spalovacího prostoru více vzduchu, čímž zvyšuje výkon motoru. Reálná spotřeba bude stejně jako u fiesty minimálně 10 l/100 km, takže menší objem nepomůže. Se 150 tisíci na kontě mějte v hledáčku ročníky 2003 až 2005. Opět jde o u nás téměř nesehnatelné zboží, pro auto musíte do Německa. Nájezdy se hodně liší, ale vozy mají většinou najeto 120-150 tis. Tahle sportovní verze má opět skvělý podvozek (vzadu najdete víceprvkovou nápravu), který miluje hladký asfalt, ale na nerovném povrchu z vás vytřese duši. Ve srovnání s ostatními má Cooper S o dost menší zavazadelník. Před koupí zkontrolujte stav brzd a podvozku, který zvláště na rozbitých cestách velmi trpí. Při testovací jízdě se zaměřte i na bezproblémovou funkci spojky. Při koupi si nechte vůz zvednout a zkontrolujte případné netěsnosti na motoru i převodovce.

Mini Cooper S má motor o objemu 1598 ccm ve spojení se šestistupňovou manuální převodovkou. Vůz dosahuje maximální rychlosti 218 kilometrů za hodinu a na 100 kilometrů za hodinu zrychlí za 7,4 sekundy. Pohotovostní hmotnost auta je 1215 kg a základní objem zavazadelníku 150 litrů.

 

Právě se děje

Další zprávy