Malé SUV s velkým úkolem. Nová Puma má přispět k záchraně Fordu v Evropě

Malé SUV s velkým úkolem. Nová Puma má přispět k záchraně Fordu v Evropě
Foto: Ford
Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 1. 2020 6:02
Ford to naznačil již na loňské akci Go Further v Amsterdamu. Jeho nabídka nereflektuje současné chutě zákazníků. „Každé třetí auto prodané v Evropě je SUV, u nás jen každé páté,“ stálo tehdy jasně v prezentaci šéfa evropské odnože slavné automobilky Stevena Armstronga. Jednou z novinek, která má k modrému oválu zpátky přilákat evropské zákazníky, je malý Ford Puma. Už jsme ho vyzkoušeli.

Ford se tváří, jako by skutečně nechtěl nechat nic náhodě. "Ptali jsme se zákazníků, co od SUV očekávají. Chtějí stylové tvary, které nebudou omezovat praktičnost," tvrdí designér Murat Güler. Již první hliněný model prý sklidil u vybraných potenciálních majitelů kladný ohlas.

Styl Pumy převezme i jeden z tradičně nejdůležitějších modelů Fordu v Evropě, větší Kuga.
Styl Pumy převezme i jeden z tradičně nejdůležitějších modelů Fordu v Evropě, větší Kuga. | Foto: Ford

Zákazníci podle Gülera dokonce navrhli jméno. Již při prvním seznámení jim auto mělo připomínat malé kupé Puma z konce devadesátých let a tento název malému SUV navrhovali, tak ho tedy Ford použil. Pohádka je to hezká, ale my bychom se spíš přiklonili k tomu, že se značka jen drží linie, kterou nastolila s větší Kugou. Její jméno navazuje na další kupé z přelomu tisíciletí, model Cougar.

Ono je to vlastně logické, stejně jako bylo kupé Puma dříve stylovou alternativou k Fiestě, dnes tuto roli přebralo stejnojmenné SUV. A to včetně toho, že s oblíbeným malým autem sdílí technický základ.

Spřízněnost do velké míry určuje i slibovanou praktičnost vozu. Inženýři dělali, co mohli, aby se udrželi původního designového návrhu, překonali omezení platformy Fiesty, a přitom dostáli očekávání zákazníků. Oproti Fiestě není Puma jen o pět centimetrů vyšší, ale také o necelých patnáct delší a o deset "čísel" se natáhl i rozvor. Výsledkem je auto, které se s délkou necelých 4,19 metru řadí v nabídce Fordu mezi "základní" SUV Ecosport a větší Kugu.

Díky nárůstu rozměrů se dozadu vcelku pohodlně vejdou i dospělí měřící 175 cm. Budou mít dost místa na kolena a tak akorát jim ho zbyde pro hlavu. Tady se dědictví malé Fiesty podařilo schovat umě, na šířce interiéru je ale spřízněnost Pumy znát. Dvěma dospělým je vůz i vpředu doslova akorát a výsledkem je skutečně stísněný pocit. Škoda Kamiq je uvnitř o poznání vzdušnější.

Interiér Pumy sice tvoří částečně i měkčené plasty, celkově ale působí laciněji. Ergonomie je naštěstí solidní.
Interiér Pumy sice tvoří částečně i měkčené plasty, celkově ale působí laciněji. Ergonomie je naštěstí solidní. | Foto: Ford

Ford si ale praktičnost spojil především se zavazadlovým prostorem. Ten je sice hůře přístupný, protože již tak poměrně poměrně nízký otvor pátých dveří je navíc umístěn poměrně vysoko, má ale objem až 456 litrů. To je více než 400 litrů Škody Kamiq, která bude na českém trhu úhlavním nepřítelem Pumy.

Do celkového objemu se jako obvykle započítává i prostor pod podlahou. A právě na něm získává Ford svůj náskok. Pod vrchním polohovatelným dnem je ještě jedno, plastové omyvatelné a s obří prohlubní. U Fordu jí říkají Megabox a vznikla důsledným přemístěním všech zbytných věcí (povinné výbavy, kompresoru k opravě kola) z kufru.

Do Megaboxu se bez problémů vejdou dva letecké kabinové kufry, kromě vysokých neskladných věcí se v něm dá převézt i špinavé a zablácené oblečení. V jeho dně je špunt, celý prostor lze vypláchnout vodou a špínu vypustit.

Objem této obří "sklepní" schránky se liší podle zvolené verze. U konvenčních modelů má 81 litrů, u hybridních 68. Celkový objem zavazadelníku u nich klesne na 406 litrů a s Kamiqem se prakticky srovná.

V případě hybridní Pumy je Megabox o něco menší. Místo 81 pobere jen 68 litrů nákladu.
V případě hybridní Pumy je Megabox o něco menší. Místo 81 pobere jen 68 litrů nákladu. | Foto: Ford

Ano, Puma jako jeden z prvních Fordů ve velké míře nasadí mild-hybridní techniku. V Česku s ní bude zprvu dostupný litrový tříválec o výkonu 114 kW. Jedná se o poslední generaci litrového Ecoboostu, která je doplněna o lithiovou baterii, 48V elektrickou síť a pomocný elektromotor, jenž nahrazuje i startér a při sundání nohy z plynu dobíjí akumulátor. Zesílený startér dokáže urychlit a zjemnit činnost systému stop-start, který funguje takřka neznatelně. Motor se také vypíná již při dojíždění na světla. Hraniční rychlost lze nastavit na 25, 20 nebo 15 kilometrů za hodinu.

Přídavný elektromotor pomáhá 50 newtonmetry v nízkých otáčkách, což umožnilo nasadit větší turbodmychadlo a ještě o něco zvednout výkon tohoto minimotůrku, jehož blok má menší půdorys než list papíru A4. Výsledných 114 kW přitom působí přirozeně, motor je energický, ochotně se sbírá i z nízkých otáček, příjemně reaguje na plyn.

Zajímavostí je brzdný účinek rekuperace, jenž nahrazuje klasické brzdění motorem, které moderní downsizované tříválce neumí. Po sundání nohy z plynu začne auto intenzivně zpomalovat a dobíjet baterii. Má to jen jednu nevýhodou, jakmile se akumulátor nabije, brzdný účinek se výrazně omezí.

Sedadla Pumy mohou být opatřena sundavacími potahy, které v případě potřeby vyperete v pračce.
Sedadla Pumy mohou být opatřena sundavacími potahy, které v případě potřeby vyperete v pračce. | Foto: Ford

Mildhybrid Fordu je tak jednoduchým a uživatelsky přívětivým řešením ke snížení spotřeby, ve městě by měl dokonce uspořit deset procent paliva. Funguje i s manuální převodovkou (ta je mimochodem skvělá) a od uživatele nevyžaduje žádné zvykání, učení. Auto se ovládá stejně, jak byl řidič zvyklý.

Jen na hodnocení reálného přínosu ke spotřebě je ještě brzo, při prvním seznámení si Puma řekla o 7,3 litru na sto kilometrů, klidnějším tempem odhadujeme, že auto bude jezdit přibližně za šest.

V nabídce bude časem ještě slabší verze mildhybridu s výkonem 92 kW. Nižší spotřebu paliva si od ní ale příliš neslibujte. Normované hodnoty nejsou o mnoho nižší, motor navíc působí o poznání mdlejším dojmem, pomůže mu jedině přepnutí do sportovního režimu, který zostří reakce na plyn, případně vytáčení.  

Dva mild-hybridy doplní konvenční tříválec s 92 kW (ten je již na trhu), slabší 70kW varianta, automat a na vybraných trzích i diesel. Hudbou vzdálenější budoucnosti by měl být příchod sportovní Pumy ST, kterou již zachytili špionážní fotografové při testech na okruhu Nürburgring.

Již standardní model ukazuje, že Puma (výhradně s pohonem předních kol) bude pro sportovní verzi dobrým základem. Podvozek prošel takovým laděním, aby jízdní vlastnosti připomínaly klasickou Fiestu. Auto má širší rozchod, jiné tlumiče, tužší zadní zkrutnou příčku atd.

Palubní systém Pumy má novou grafiku, logická menu a rychlé reakce. Podporuje Apple Carplay a Android Auto, standardně se dodává bezdrátové dobíjení mobilu.
Palubní systém Pumy má novou grafiku, logická menu a rychlé reakce. Podporuje Apple Carplay a Android Auto, standardně se dodává bezdrátové dobíjení mobilu. | Foto: Ford

Na silnici se tak Puma spíše než jako SUV chová jako klasický hatchback, působí hbitě, v zatáčkách se nenaklání a je dobře čitelná. Auto také čitelně reaguje na ubrání plynu a má přesné a příjemně naposilované řízení. Jen na sportovních pneumatikách Goodyear Eagle F1 v dešti začne nedotáčivost nastupovat trochu dříve, než by nám bylo milo.

Solidní jízdní vlastnosti se navzdory vysoké stavbě karoserie povedlo sladit i s jízdním komfortem, ten je velice dobrý i na 18" kolech, a i u sportovněji laděné verze ST Line. Ta je v zatáčkách o něco jistější, ale stále není zbytečně tvrdá. Puma dokazuje, že Ford naladění podvozku prostě umí.

Nové SUV je tedy věrné povaze značky. Hezky se řídí, má slušný motor. Interiér je ale stísněný, použité materiály působí o něco laciněji a onen speciálně tvarovaný kufr bude muset svoji praktičnost ještě dokázat v delším testu. Stejně tak se v praxi budou muset ukázat i technologické vychytávky jako komunikace Car-to-X, díky níž by v budoucnu Puma měla dopředu vědět o nebezpečích (třeba vysypaném nákladu) "za zatáčkou".

Hlavním zádrhelem v úspěchu Pumy na českém trhu bude její cena. Auto se sice v základu nabízí již s LED světlomety, navigací a litými koly v top verzi Titanium, které do "plna" chybí jen pár drobností (bohužel i automatická klimatizace nebo vyhřívaná sedadla), oficiální ceník však také startuje na 513 900 korunách za současný základní 92kW EcoBoost. Silný hybrid je o 39 000 dražší.

Ford Puma 1.0 EcoBoost mHEV ST-Line X

Motor: benzinový 3válec, 999 cm3
Výkon: 114 kW při 6000 ot./min
Točivý moment: 190 Nm při 1900 ot./min, 240 Nm při 2500 ot./min (e-boost)
Nejvyšší rychlost: 205 km/h
Zrychlení 0-100 km/h: 9,0 s
Kombinovaná spotřeba: 4,4 l/100 km
Objem zavazadlového prostoru: 406 l (456 l konvenční, "nehybridní" verze) 
Cena: od 631 900 Kč

Ford se minimálně do konce března bude snažit ulehčit těžký úkol Pumě akční slevou na 449 900 korun. A za takové peníze je z malého SUV poměrně výhodné zboží. Takový Kamiq koupíte ve výbavě Style, která je s Titaniem srovnatelná, a s 85kW litrovým tříválcem za 470 900 korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy