Malé, ale šikovné: Srovnali jsme tři ojetiny, které nezruinují vaši peněženku

Petr Šikl
13. 7. 2018 6:15
Auta určená především do města a na příměstská popojíždění v tuzemsku stále suplují rodinné vozy, zejména pak dál od Prahy nebo Brna. Do ojetin velikosti Škody Fabie se často musí vejít celá rodina včetně zavazadel. Dnes se zaměříme na trojici malých automobilů, které pořídíte vcelku výhodně, přičemž soused nebude tušit, že jste si nekoupili zbrusu nový vůz.

Peugeot 208 (2012-)

Z motorů se nebojte benzinového litrového tříválce PureTech, který se skvěle hodí na popojíždění po městě. Přestože se obešel bez vyvažovacího hřídele, je příjemným společníkem. Jezdíte-li i mimo město, sáhněte po univerzálnější dvanáctistovce PureTech s delšími převody a vyvažovacím hřídelem a odtlumeným soukolím. Spotřebu lze v pohodě uhlídat do šesti litrů.

Přeplňovaná přímovstřiková verze dvanáctistovky přišla po faceliftu a je potřeba si na ni připravit více peněz. Zejména pak na dražší 98oktanový benzin a zkrácené servisní intervaly. Atmosférické čtyřválce (1.4 a 1.6 VTi) vzniklé ze spolupráce s BMW mají složitou konstrukci a zavánějí spíše problémem. A taková šestnáctistovka THP je hotovým průšvihem. Malý Peugeot s ní sice lítá jako zběsilý, ale jednou přijde okamžik, kdy mimo jiné třeba praskne skříň turbodmychadla.

 

Právě se děje

Další zprávy