Malé, ale šikovné: Srovnali jsme tři ojetiny, které nezruinují vaši peněženku

Petr Šikl
13. 7. 2018 6:15
Auta určená především do města a na příměstská popojíždění v tuzemsku stále suplují rodinné vozy, zejména pak dál od Prahy nebo Brna. Do ojetin velikosti Škody Fabie se často musí vejít celá rodina včetně zavazadel. Dnes se zaměříme na trojici malých automobilů, které pořídíte vcelku výhodně, přičemž soused nebude tušit, že jste si nekoupili zbrusu nový vůz.

Kia Rio III. generace (2011-2017)

Čtrnáctistovka CVVT s pevnými hrníčkovými zdvihátky ventilů je spojená s těsněji odstupňovanou šestistupňovou manuální převodovkou, díky čemuž se ztrácí případná výhoda pro jízdy po dálnici. Nutné je počítat se sedmilitrovou spotřebou paliva a s faktem, že čtrnáctistovce nejsou po chuti přestavby na LPG.
Diesely z malých aut postupně mizí jako pára nad hrncem. Rio mělo v nabídce hned dvě vznětové jednotky. Tříválec 1.1 CRDi a čtyřválcovou 1.4 CRDi, přičemž obě pohonné jednotky patří k tomu spolehlivějšímu. Tříválec má pevný setrvačník, robustní spojku a dobře opravitelné vstřikovače Delphi. Při delších cestách nezlobí ani drahý DPF filtr. Čtyřválec vyniká jemnějším chodem a plynulejším přísunem výkonu a delším dálničním převodem. Pokud tedy jezdíte často delší trasy, je lepší volbou.

 

Právě se děje

Další zprávy