Malé, ale šikovné: Srovnali jsme tři ojetiny, které nezruinují vaši peněženku

Petr Šikl
13. 7. 2018 6:15
Auta určená především do města a na příměstská popojíždění v tuzemsku stále suplují rodinné vozy, zejména pak dál od Prahy nebo Brna. Do ojetin velikosti Škody Fabie se často musí vejít celá rodina včetně zavazadel. Dnes se zaměříme na trojici malých automobilů, které pořídíte vcelku výhodně, přičemž soused nebude tušit, že jste si nekoupili zbrusu nový vůz.

Škoda Fabia III. generace (2014-)

Z pohonných jednotek se nebojte vybírat dle svého gusta, žádný agregát není vyloženě špatný. Mezi nejspolehlivější motory rozhodně patří atmosférické litrové tříválce MPI, které díky krátkým převodům dokážou s Fabií slušně cvičit a jsou ideálním pohonem pro jízdy kolem komína. Rychle se zahřívají, jezdí úsporně a mají minimální servisní náklady.

Při potřebě jezdit delší trasy hlavně po dálnici je daleko lepší volbou čtyřválcová dvanáctistovka TSI, která je příkladně tichá, kultivovaná, dostatečně výkonná, ale i úsporná. Řadě řidičů postačí slabší 66kW varianta, která se pojí s pětistupňovou manuální převodovkou, u které se nedostavuje pocit chybějící šestky. Silnější varianta má stupňů šest a vyžaduje častější řazení a dražší zapalovací svíčky. Pro bezproblémový provoz je nutné se vyhnout sedmistupňovému automatu DSG, který časem hrozí případnou drahou opravou. Motorů TSI se bát nemusíte, koncern je vypiplal a problém může způsobit nanejvýš kuna, která přehryzá dráty vedoucí od čidel lambda sondy.

 

Právě se děje

Další zprávy