Současný roomster ukončí svou éru, nový už nebude z Česka

Radek Pecák Radek Pecák
14. 9. 2014 14:31
O malá MPV není zájem, roomster ale ze seznamu vozů nabízených Škodou nezmizí. Bude z něj "převlečený" Volkswagen.
Ekologická varianta malého rodinného MPv
Ekologická varianta malého rodinného MPv | Foto: Škoda Auto

Praha - Malá rodinná MPV mají většinou velmi dobře vyřešený vnitřní prostor, obvykle jsou i pohodlná a bezpečná. Přesto lidé přesedají do automobilů jiných kategorií - hodně často do SUV.

"MPV jsou prostě málo sexy," myslí si šéfredaktor časopisu Auto Design & Styling Radek Laube. Podle něho totiž tyto vozy příliš evokují dodávky.

Zájem naopak roste o vozy SUV. "Ta se v posledních letech velice rozšířila, prodejci je nabízejí v mnoha velikostech a od řady výrobců, často již za poměrně příznivé ceny. Lidé si navíc rádi vyzkoušejí něco jiného," vysvětluje Laube.

Pouze lidé, kteří mají opravdu početné rodiny a potřebují převážet více než pět lidí včetně řidiče, jsou MPV věrní. Koupí si ale ta velká.

Automobilky omezují výrobu

Vedle tuzemské Škody Roomster nepřicházejí povzbudivá čísla ani od prodejců konkurenčních vozů, jako jsou například Citröen C3 Picasso, Opel Meriva, Kia Venga nebo Hyundai ix20.

Typickým příkladem klesajícího zájmu lidí o tuto kategorii je Ford B-Max. Nepomohlo mu ani unikátní řešení karosérie bez středového nosného sloupku, usnadňující nastupování do vozu. Již v roce 2012 značka oznámila, že snižuje množství vyráběných kusů, v roce 2013 přišla odstávka a letos v září si dělníci v rumunské továrně musí vzít opět devítidenní volno. Odbyt malého MPV Fordu letos klesl oproti minulému roku téměř o pětinu.

Nelze proto vyloučit, že mnohá ze zmiňovaných aut již nedostanou přímého následovníka.

Nový roomster nebude z Česka

Zvýšení prodejů už zřejmě nelze čekat ani u MPV Škoda Roomster. Například v letošním srpnu si jej registrovalo o 13,7 procenta majitelů méně než před rokem.

Roomster je ve výrobě již devět let, tedy vůbec nejdéle ze všech aktuálních modelů značky, ale o příchodu nové generace se zatím vůbec nemluví. Ještě před několika lety přitom na obdobné dotazy novinářů představitelé Škodovky odpovídali, že čas tohoto modelu ještě přijde a že na nástupce je čas.

Nakonec ale rozhodnutí podle zdroje online deníku Aktuálně.cz již padlo. Současný roomster příští rok ukončí svoji éru, z bran kvasinského výrobního závodu vyjede poslední exemplář.

Jméno ale ze seznamu vozů nabízených Škodou nezmizí. Jen už nepůjde o vůz samostatně vyvíjený a vyráběný Škodou. Nový roomster vznikne mírným přetvořením některého z užitkových vozů koncernu Volkswagen, a nebude se tedy vyrábět na území České republiky.

V podstatě jediným typem, který připadá v úvahu, je Volkswagen Caddy. Škoda tak současně zaplní segment, v němž dosud není zastoupena. Získá totiž vůz s možností převozu až sedmi lidí, a po vyjmutí sedaček i užitkový vůz se zajímavou přepravní kapacitou. Ani takový automobil v jejích autosalonech nyní nenajdete. 

 

Právě se děje

Další zprávy