Maďaři dokázali s Mitsubishi iMIEV ujet přes 200 Km

Radek Pecák Radek Pecák
20. 7. 2011 10:45
auto

Zatím neoficiální rekord v dojezdu sériově vyráběného elektromobilu vytvořili maďarští motorističtí novináři z internetového automobilového magazínu Autó Pult . S elektromobilem Mitsubishi i-MiEV ujeli 219,5 km na jedno nabití v běžném provozu a běžných podmínkách.

Oficiálně udávaný dojezd je přitom 150 kilometrů.

Dva novináři z Autó Pult vyrazili 17. června v 11:00 ze sídla společnosti Mitsubishi Motors v Maďarsku ve standardním sériovém vozidle Mitsubishi i-MiEV na elektrický pohon, na němž bylo předtím najeto 1 700 km. Testované vozidlo nebylo před testovací jízdou nijak upraveno, s výjimkou úplného dobití baterie a zvýšení tlaku vzduchu v pneumatikách z výrobcem předepsaných 2,5 barů na 2,8 barů. V průběhu experimentu seděly ve vozidle dvě osoby a v zavazadlovém prostoru byla umístěna zavazadla o hmotnosti cca 200 kg. Malé elektrické Mitsubishi bylo dle zákona vybaveno povinnou výbavou pro provoz na pozemních komunikacích.

Posádka dojela v běžných cestovních podmínkách až k svému plánovanému cíli, kterým bylo jezero Balaton (Balatonmáriafürdő). V průběhu jízdy posádka nezapínala klimatizaci a občas zastavila ventilaci. Cesta z Budapešti na Balaton měřila 187 km a průměrná dosahovaná rychlost byla 50 km/h.  V průběhu jízdy se navíc posádka dostala do dopravní zácpy a projela přes množství menších měst a vesnic. Trasa vedla po rovné nesvažující se cestě a bez silnějšího větru.

Po dosažení stanoveného cíle pokračovala posádka ještě dalších 13 km v jízdě podél jezera Balaton. Až poté začaly varovné kontrolky signalizovat pokles elektrické energie v baterii. Posádka však byla schopna díky opatrné jízdě průměrnou rychlostí 20 km/h urazit ještě dalších 20 km. Až poté se počítadlo ujetých kilometrů úplně zastavilo na hodnotě 219,5 km, což znamenalo úplné vybití baterie.

 

Právě se děje

Další zprávy