Luzifer na registrační značce neprošel, Satan ano

Radek Pecák Radek Pecák
14. 8. 2010 0:00
Úředníci posuzují, zda si někdo nepřeje vozit na autě urážlivý či dvojsmyslný nápis
Foto: Aktuálně.cz

Pokud u nás budou jednou také zavedeny registrační značky s kombinací písmen a číslic podle přání majitele vozu, ještě to neznamená, že bude povoleno úplně vše. Vždy totiž bude záležet na benevolenci policie či nějakého státního úředníka, který bude mít za povinnost zjišťovat, za se nejedná o dvojsmyslný či urážlivý nápis.

Na to doplatila, podle zprávy francouzské tiskové agentury AFP jistá Švédka, která si chtěla nechat zaregistrovat registrační značku s nápise Luzifer. (Ve Švédsku se za vydání registrační značky na přání platí poplatek ve výši příbližně 6000 švédských korun (15600 Kč). Úředníkům dopravního úřadu se však jméno pána pekla nelíbilo.  "Kombinace písmen, o kterou jste požádala, může být interpretována jako urážlivá," napsal dopravní úřad v zamítnutí žádosti. Prý již v minulosti zamítl například značky Sexyboy  nebo Vodka.

Je zřejmé, že úředníci v různých zemích mají na velmi podobné nápisy různý metr. A tak, zatímco ve Švédsku Luzifer neprošel, v Rakousku Satan ano. V mnoha amerických státech projdou ještě i daleko horší.

Za jedničku stamilióny

Značky na přání se již desítky let vydávají v řadě evropských zemí. Poplatky za jejich vydání se velmi liší. Zřejmě nejlevněji si značku pořídí na Slovensku. nejvíce platí Dánové (přes 20 000 Kč). V Británii se značky draží a tak majitele mohou stát i milióny. Například jistý občan Spojených arabských emirátů neváhal zaplatit za značku s prostým číslem 1 více než 200 miliónů korun.

V Česku se uvažuje o částce za značku s kombinací na přání ve výši 10 000 Kč. O termínu ovšem zatím rozhodnuto nebylo. Kromě poplatku a schvalování vhodnosti či nevhodnosti návrhu se však zájemci budou muset obrnit trpělivostí. Zatímco běžné značky mají úřady v zásobě a vydávají je (pokud samozřejmě vše běží tak jak má) postupně, tyto značky se budou muset zadávat výrobci. A to samozřejmě nějakou dobu potrvá.

 

Právě se děje

Další zprávy