Luxusní vlajková loď? Sedan Kia Quoris

Tomáš Rybecký
25. 7. 2012 5:14
Sedan Kia Quoris slibuje nejvyšší úroveň pohodlí a inovace
Foto: Aktuálně.cz

„Název pro naši vlajkovou loď, odvozený z anglických slov core a quality, naznačuje klíčové vlastnosti tohoto vozu," poznamenal Thomas Oh, viceprezident a výkonný ředitel Kia Motors Corporation. „Slovo Quoris vyjadřuje dokonalé souznění solidnosti, luxusu a vyspělé techniky."

Výbava vozu zahrnuje celou řadu moderních komfortních a bezpečnostních prvků, z nichž mnohé slaví v automobilu značky Kia svou premiéru.

Quoris umí díky radarovému tempomatu ASCC udržovat požadovanou rychlost i předem nastavený odstup od vpředu jedoucího vozidla a v případě potřeby dokáže automaticky zcela zastavit. Dále také s pomocí bezpečnostního systému AVSM odhalí hrozící nebezpečí srážky a upozorní na ně řidiče pomocí zvukových či vizuálních signálů.

Vidí všude

Systém sledování slepého úhlu BSD je vybaven dvěma radarovými senzory umístěnými ve vnějších rozích zadního nárazníku. Každý z nich je schopen detekovat objekty ve vzdálenosti až 70 metrů od zadní části vozu v pásu širokém čtyři metry do stran. Systém se aktivuje při rychlosti jízdy nad 30 km/h a řidiče upozorní v okamžiku, kdy se nějaké vozidlo dostane do oblasti slepého úhlu, tedy přibližně čtyři metry na každé straně vozu a více než šest metrů za zadní nárazník.

Quoris také používá kamery, které jsou součástí systému sledování jízdy v jízdním pruhu, rozpoznávající tvary bližších objektů, například podélného značení na vozovce. Kamery využívá také systém AVM, se zorným úhlem v rozsahu 360 stupňů v osmi různých režimech zobrazení na velkoplošném displeji na přístrojové desce, který řidiči výrazně ulehčuje parkování.

Nový luxusní sedan se začal v Koreji prodávat začátkem května a na exportní trhy dorazí ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy