Lumpové je neuslyší. Policie v Dolním Sasku posadí detektivy do elektrických VW ID.3

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 8. 2021 15:24
Německý Volkswagen slaví úspěch se svým elektrickým hatchbackem ID.3. Policie v Dolním Sasku, kde automobilka sídlí, nakoupí 215 kusů. V neoznačených vozech přitom mají podle tiskového vyjádření automobilky jezdit k případům detektivové z kriminální policie.
VW ID.3 dolnosaské policie.
VW ID.3 dolnosaské policie. | Foto: Volkswagen

Minimálně tak má sloužit část dodaných aut, která jsou proto vybavena rádiovou stanicí a přídavným modrým majákem na střechu. Volkswagen bude policii auta postupně dodávat od srpna letošního roku, v pondělí 16. srpna jejím zástupcům v Hannoveru předal první desítku hatchbacků, které se vyrábí v Cvikově a Drážďanech. ID.3 zamíří do služeb policejní akademie a na oddělení v Hannoveru, Braunschweigu, Göttingenu, Lüneburgu nebo Osnabrücku.

Dolnosaská policie také rozšíří svoji flotilu 160 plug-in hybridních Passatů GTE o dalších 175 kusů. Vybrané Passaty již ponesou klasickou stříbrnou barvu a policejní reflexní pruhy, mají totiž sloužit jako hlídková vozidla. Část plug-in hybridů zamíří, podobně jako ID.3, do služeb kriminální policie jako neoznačená auta.

"Rozhodnutí dolnosaské policie by mohlo být vzorem pro další sbory v Německu, ale i jinde v Evropě," prohlásil při předání šéf německého zastoupení VW Holger B. Santel. Například ve Vídni prý policie testuje kromě hatchbacku ID.3 i SUV ID.4. Druhý jmenovaný model VW dodal řecké policii i v rámci pilotního projektu "zeleného" ostrova Astypalea.

Dolnosaská flotila policejních elektromobilů bude na každý pád patřit k největším v Evropě a nejspíše i na celém světě. Policejní sbory zatím auta do zásuvky spíše jen opatrně zkoušely v jednotkách kusů.

Jednou z dosud největších byla flotila 38 kusů elektrických liftbacků Hyundai Ioniq ve službách pražského policejního ředitelství. Stříbrné Ioniqy s typickými polepy jsou nasazeny na běžnou pořádkovou službu a jezdí s nimi také vyšetřovatelé a další oddělení při dokumentaci a vyšetřování již nahlášených trestných činů. Česká policie v minulosti zkoušela i plug-in hybridní BMW řady 7 nebo sportovní typ BMW i8.

 

Právě se děje

Další zprávy