Louis Renault udělal svůj první vůz ve 21 letech

ČTK ČTK
12. 2. 2012 8:16
Zakladatel firmy Renault by se dožil 135 let
Foto: Aktuálně.cz

Přesně před 135 lety - 12. února 1877 by se dožil konstruktér a podnikatel Louis Renault, zakladatel stejnojmenné světoznámé automobilky.

Svůj první automobil postavil v roce 1898 na dvoře pařížského domu svých zámožných rodičů.

Již o rok později s podporou svých bratrů založil firmu Société Renault Freres a záhy se stal významným výrobcem automobilů. Se svými vozy také úspěšně závodil, po smrti svého staršího bratra Marcela při jednom ze závodů se začal plně věnovat firmě.

Podílel se na návrzích mnoha technických řešení a po první světové válce získal Řád čestné legie za inovativní návrhy vojenské techniky. Je například autorem tanku typu Renault FT-17.

Za kolaboraci s Němci přišel o firmu

Renault se pod jeho vedením stával čím dál významnější firmou. Také díky tomu, že roce 1929 podnik zmodernizoval a po vzoru Henryho Forda zahájil pásovou výrobu.

Renault se po druhé světové válce stal státní firmou. To proto, že Louis Renault se po obsazení Francie Němci rozhodl s nimi spolupracovat, aby nezavřeli jeho podnik.

Po válce proto za spolupráci s Němci putoval do vězení, kde za nevyjasněných okolností 24. října 1944 ve svých sedmašedesáti letech zemřel.

 

Právě se děje

Další zprávy