Loňský rok nedopadl pro Škodu Auto dobře. Provozní zisk klesl o 42 procent

ČTK ČTK
14. 3. 2023 9:29
Přestože tržby mladoboleslavské Škody se loni zvýšily téměř o pětinu, zisk klesl o 42 procent. Oznámil to koncern Volkswagen ve své výroční zprávě.
Škoda Enyaq, ilustrační foto.
Škoda Enyaq, ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v loňském roce klesl o 42 procent na 628 milionů eur (téměř 15 miliard Kč). Výsledky negativně ovlivnila válka na Ukrajině, ale také vyšší náklady a nepříznivý vývoj směnných kurzů. Ve své výsledkové zprávě to dnes oznámil mateřský koncern Volkswagen.

Tržby se ale zvýšily o 18,5 procenta na 21 miliard eur (499 miliard Kč).

Již dříve Škoda Auto oznámila, že loni dodala zákazníkům celosvětově 731 300 vozů, což bylo meziročně o 16,7 procenta méně. Mohly za to přetrvávající nedostatek polovodičů, válka na Ukrajině, potíže v dodavatelském řetězci, rostoucí ceny energií a surovin a pokračující nejistota na globálních trzích.

Škoda celosvětově zaměstnává 45 000 lidí. V současnosti nabízí zákazníkům více než deset modelových řad: Fabia, Rapid, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq, Enyaq iV, Enyaq Coupé iV, Slavia a Kushaq.

Škoda Auto kromě České republiky vyrábí také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích. Loni oznámila, že vstupuje na vietnamský trh.

V únoru 2022 rozhodlo představenstvo koncernu o zastavení výroby v Rusku i vývozu do Ruska na dobu neurčitou kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. Toto rozhodnutí se týká obou ruských závodů v Nižním Novgorodu a Kaluze. Předloni bylo Rusko pro Škodu Auto druhým největším trhem.

 

Právě se děje

Další zprávy