Loď Felicity Ace u Azor se nedaří uhasit. Situaci komplikují elektromobily na palubě

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 2. 2022 13:04
Nákladní loď Felicity Ace, která minulý týden vzplála poblíž portugalských Azorských ostrovů s 3965 koncernovými automobily na palubě, se zatím nedaří uhasit. Loď je prázdná, 22členná posádka byla evakuovaná. Zásah komplikují elektromobily, obrovská nákladní loď se navíc nevejde do přístavu na Azorech.
Hořící loď Felicity Ace.
Hořící loď Felicity Ace. | Foto: Portuguese Navy (Marinha Portuguesa)

Komplikovaný zásah potvrzuje João Mendes Cabeças, šéf nejbližšího přístavu na ostrově Faial. "Hašení se musí provádět velice pomalu. Bude to nějakou dobu trvat," cituje ho oborový magazín Automotive News Europe. Problémem jsou podle Cabeçase lithiové baterie v převážených elektromobilech, které oheň dále živí. Na cestě má být specialista, který s hašením požáru pomůže. To, jestli baterie stojí i za příčinou požáru, zůstává zatím nejasné.

Rozsah požáru je velký. Podle Cabeçase na lodi hoří vše, co je pět metrů nad hladinou moře, od přídě až po záď plavidla. Oheň se také blíží k palivovým nádržím.

Zasahující hasiči zatím loď mohou hasit jen zvenku, na palubě lodi by to bylo příliš nebezpečné. Navíc nemohou používat vodu, protože to by loď přetížilo a musí se vyrovnat s tím, že tradiční hasicí prostředky na zastavení ohně lithiových baterií nestačí. Samostatné hořící elektromobily se většinou musí utopit ve speciálním kontejneru naplněném vodou, aby se baterie zchladila a reakce se zastavila.

Problémem jsou i škodliviny, které z lodi mohou uniknout. Portugalské námořnictvo zveřejnilo v neděli video, z něhož je podle agentury DPA patrné, že se trup lodi již na několika místech roztavil. Při požáru lithiových baterií vznikají jedovaté plyny.

Podle britského webu Independent mají mezinárodní rejdařské firmy a organizace z podobných požárů strach. O to intenzivnější, jak obliba elektromobilů roste.

Loď se má dotáhnout blíže k pobřeží, aby byl zásah snazší. Do přístavu na ostrově Faial se ale nevejde, zablokovala by ho. Na scénu mají také dorazit první týmy specializované na záchranu nákladu. Americký ekonom Patrick Anderson odhaduje, že škoda na nákladu může dosáhnout šesti miliard korun.

Na palubě je podle dřívějších nepotvrzených informací 3965 automobilů koncernových značek Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche a Volkswagen. Felicty Ace s nimi měla namířena do přístavu Davisville v americkém státě Rhodes Island. Porsche má mít na palubě asi 1100 aut, Bentley necelé dvě stovky. Ostatní značky čísla nesdělily.

 

Právě se děje

Další zprávy