Lincoln Continental se vrací. V New Yorku je koncept vozu

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
31. 3. 2015 9:33
Automobilka předpokládá, že o nový typ vozu bude velký zájem především na čínském trhu.
Foto: Reuters

Koncept nové generace luxusního sedanu Lincoln Continental vystaví automobilka Ford na autosalonu v New Yorku.

V současné době tento typ vozu, ve kterém se vozili američtí prezidenti a vlastnily ho hvězdy jako například Elvis Presley či Clark Gable, v nabídce značky není.

Výroba dosud poslední generace skončila před třinácti lety. O obnovení výroby rozhodl podle představitelů Fordu zájem čínských zákazníků. S ohledem na jejich požadavky má mít vůz velký prostor pro cestující na zadních sedadlech. Výroba sériového vozu by měla začít na jaře příštího roku.

Foto: Reuters

Historie Lincolnu Continental se začala psát v roce 1938, kdy si syn zakladatele továrny Henryho Forda vyrobil auto pro svou letní dovolenou. Pod dojmem obdivného přijetí, s nímž se setkal během pobytu v Palm Beach, jej zařadil do sériové výroby.

Vůz se brzy stal symbolem luxusu poválečných Spojených států. Jezdily v něm hollywoodské hvězdy včetně herečky Elizabeth Taylorové, která jej dostala v roce 1956 od studia Warner Brothers vyvedený v barvě svých očí.

Continental je ale spojen rovněž s jednou z nejčernějších událostí moderních amerických dějin: právě v něm seděl prezident John F. Kennedy, když byl v roce 1961 zastřelen v Dallasu.

Vrchol jeho prodeje zaznamenala firma Ford v roce 1990, když se prodalo 62 732 kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy