Limuzína nejen názvem: Audi A3 v novém segmentu

Tomáš Rybecký
2. 4. 2013 17:00
Představuje se kompaktní sedan Audi A3 Limuzína
Foto: Audi

Populární hatchback Audi A3 ve své nové verzi vstupuje do nového segmentu. S karosářskou verzí "Limuzína" útočí na segment kompaktních sedanů. Dynamický čtyřdveřový vůz nabízí lehkou konstrukci, výkonné a úsporné motory i moderní řešení informačních, zábavních a asistenčních systémů. Na český trh bude model uveden na podzim.

Audi A3 Limuzína, stejně jako verze Sportback, zaujme sportovním vzhledem a precizností v každém detailu, design vozu i tvary karoserie se však liší. Boční plochy mají intenzivnější křivky a podběhy kol vystupují víc do prostoru. A3 Limuzína je o 11 mm širší než Sportback.

Čtyřdveřový vůz má celkovou délku 4,46 metru a rozvor 2,64 metru, což zajišťuje velký prostor pro cestující i zavazadlový prostor o objemu 425 litrů. Nízké hmotnosti je dosaženo především použitím velkého množství oceli. Navíc hmotnost čtyřválcových motorů jen mírně přesahuje 100 kg.

Nabídka motorů pro Audi A3 Limuzína bude zahrnovat tři čtyřválcové motory. Nová úsporná konstrukce motorů zahrnuje přímé vstřikování paliva, přeplňování, inovativní řízení chladicí soustavy a systém start-stop.

Turbodiesel 2.0 TDI dosahuje nejvyššího výkonu 150 k a vůz s ním může jet nejvyšší rychlostí 213 km/h. Jeho průměrná spotřeba paliva je 4,2 l/100 km, čemuž odpovídají emise CO2 108 g/km. Dvě benzínové jednotky 1.4 a 1.8 TFSI nabízí výkon 140 k a 180 k se spotřebou v průměru 4,7 l/100 km a 5,7 l/100 km a emisemi CO2 109 g/km a 135 g/km.

Cit pro detaily

Interiér modelu Audi A3 Limuzína je charakterizován pečlivým zpracováním detailů. Přístrojová deska se zakřivenou čelní plochou je štíhlá a středová konzole je mírně natočena směrem k řidiči.

Audi nabízí širokou škálu přizpůsobení, od výběru tvaru a funkcí volantu, přes přední sedadla až po zbarvení interiéru. A3 Limuzína používá nový modulární systém informačních a zábavních systémů MIB. Vrcholná verze obsahuje pevný disk SSD 64 GB, mechaniku DVD a hlasové ovládání. Sedmipalcový displej s vysokým rozlišením ukazuje mapové podklady v podrobném 3D grafickém zobrazení.

Systém MMI Navigation plus umožňuje připojení mobilních telefonů a přenosných přehrávačů prostřednictvím Bluetooth. Mezi další komponenty patří například audiosystém Bang & Olufsen se zesilovačem o výkonu 705 W a 14 reproduktory 5.1.

K dispozici bude i vrcholný model S3 Limuzína. Motor 2.0 TFSI dosahuje výkonu 300 k a točivého momentu 380 N.m. Ve spojení s převodovkou S tronic zrychlí z 0 na 100 km/h za 4,9 sekundy. Nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h. Turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec má průměrnou spotřebu paliva 6,9 l/100 km, tomu odpovídají emise CO2 ve výši 159 g/km. Samozřejmostí jsou designové úpravy, snížení podvozku a velké kotoučové brzdy za sériově dodávaným 18" koly.

 

Právě se děje

Další zprávy