Limuzína je papalášství, jezděte MHD, nabádá pražská radnice. Zbaví se dvou Superbů

Eva Srpová Eva Srpová
17. 2. 2023 16:32
Městská část Prahy se rozhodla zbavit dvou vozů Škoda Superb, prý je nedostatečně využívá, a navíc se nechala slyšet, že provozovat limuzínu je papalášství a úředníci mají využívat jiný způsob dopravy, především MHD.
Škoda Superb druhé generace - ilustrační foto.
Škoda Superb druhé generace - ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

Rada městské části v Praze 5 schválila prodej dvou vozů Škoda Superb v majetku města, pro které údajně dlouhodobě nebylo využití. Má jít také o další z plánovaných úsporných opatření, která současná koalice činí od nástupu do vedení radnice.

"Nechat se pravidelně vozit po Praze, zvlášť když bydlíte ve stejné městské části, pro kterou pracujete, je papalášské. Dvě Škody Superb určené k prodeji jsou nepotřebné a z hlediska provozních nákladů také ekonomicky nevýhodné. Tyto vozy byly navíc často využívány spíše k osobním cestám radních než ke skutečně pracovním cestám," říká předseda finančního výboru Karel Bauer (Piráti).

"Považuji to za jasný signál, že chceme dělat věci jinak. Opravdu se mi nezdá normální, aby městská část metropole s jednou z nejlepších MHD na světě měla tak rozsáhlý vozový park," doplňuje Bauer.

Úřad dále připomíná, že prodej dvou automobilů zajistí do městské kasy příspěvek ve výši celkem minimálně 350 tisíc korun, údajně minimální hodnotu vozů v této výši stanovil smluvní autoservis. Radnice nicméně nezveřejnila, který model Superbu má v evidenci a v jaké je kondici, jakého je stáří a jaký má kilometrový nájezd. 

Prodej aut není ojedinělé rozhodnutí. Rada městské části Prahy 5 provádí sérii úsporných opatření. Například snížila finanční částky vyhrazené na poradce, na občerstvení nebo mobilní telefony, a informuje, že plánuje další úspory. 

 

Právě se děje

Další zprávy