Lidl v Německu opět nabízí auta. Pořídit se dají on-line a levněji než v Česku

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 3. 2021 6:03
Německý diskontní řetězec Lidl se vrací k projektu, který zkoušel již před dvěma lety. Ve spolupráci se společnostmi Vehiculum a Sixt Leasing bude nabízet operativní leasing, tedy dlouhodobý pronájem aut. A za velice nízké měsíční poplatky.
Kia Stonic, ilustrační snímek
Kia Stonic, ilustrační snímek | Foto: Kia

V únoru 2019 Lidl na operativní leasing nabídl městskou stylovku Fiat 500. Vyšla tehdy na 89 eur, tedy asi na 2300 korun měsíčně, kdo chtěl v ceně pronájmu i servis, zaplatil eur 164, tedy asi 4300 korun. Nabídka byla tak výhodná, že se začali ozývat dealeři italské značky, a Lidlu dokonce hrozili soudem.

Lidl tehdy takto "pronajal" 1000 aut a během týdne se po nich zaprášilo. Však svým krokem inspiroval další, malý fiátek nabízelo i Tchibo. Nyní se auta do nabídky diskontního řetězce opět vrací a tentokrát ne jednorázově. "Plánujeme dlouhodobou spolupráci," cituje oborový magazín Automobilwoche mluvčího spolupracující společnosti Vehiculum.

Novým "Lidl autem" je především malý crossover Kia Stonic. Nabídka je velice jednoduchá: jedná se o skladová auta v černé barvě s pevně danou, ale překvapivě bohatou výbavou. Auto pohání přeplňovaný tříválec o výkonu 74 kW s manuální převodovkou. V ceně jsou 17" litá kola, rádio se 7" dotykovou obrazovkou, automatická klimatizace, vyhřívaná přední sedadla, zadní parkovací senzory nebo dešťové čidlo. To vše za ceny od 135 eur, tedy asi 3500 korun měsíčně.

Cena se pochopitelně liší podle délky pronájmu a podle ročního kilometrové nájezdu, uvedená částka platí při leasingu na čtyři roky a 10 000 km ročně. Navíc se také platí za pojištění 87 eur (2270 Kč) měsíčně a je možné připlatit si i za pravidelný servis i výměnu dílů podléhajících opotřebení (brzdy atd.). To je za měsíční příplatek 50,40 eura (1320 korun).

V Česku se dá Stonic na leasing pořídit od necelých šesti tisíc měsíčně, to při nájezdu 20 000 km ročně a čtyřech letech. Srovnatelná nabídka u německého Lidlu znamená cca 6600 korun (je nutné počítat s jinými podmínkami pronájmu a započítat pojištění), ovšem "německé" auto je nejen s lepší výbavou, ale i silnějším motorem, protože české zastoupení Stonic nabízí v základní verzi Comfort a se základní atmosférickou jednadvojkou.

U Lidlu navíc není nutné ani řešit problémy s omezením prodeje, byť i v Německu jsou dealerství uzavřená, smlouva o pronájmu se uzavírá on-line, auto je pak k dodání za dva až tři měsíce. Vyzvednout se dá v Berlíně, Mnichově nebo Egelsbachu poblíž Frankfurtu nad Mohanem, případně je možné si auto nechat doručit.  

Kromě Stonicu také Lidl nabízí dva Renaulty. Městský model Twingo za ceny od 99 eur (cca 2600 korun) a větší Clio za 109 eur (2850 korun) měsíčně. Tato auta mají základní motory a jsou předkonfigurovaná ve čtyřech různých variantách. Zadávají se tedy do výroby, zákazníci na ně budou čekat pět až sedm měsíců.

Dostanou se výhodná Lidl auta i do Česka? "V současnosti zmíněnou aktivitu v tuzemsku neplánujeme," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz mluvčí Tomáš Myler.

 

Právě se děje

Další zprávy