Lidé v Avii dostanou v pondělí výpovědi. Firma končí

Radek Pecák Radek Pecák
4. 7. 2013 10:00
Zaměstnancům vedení firmy poskytne jen to, co jim náleží podle zákona
Skoro stoletá historie firmy se uzavírá.
Skoro stoletá historie firmy se uzavírá. | Foto: Avia

Praha - Tři čtvrtiny zaměstnanců někdejší slavné továrny na výrobu nákladních automobilů Avia dostanou v pondělí výpovědi. "Přesně 144 zaměstnancům vedení firmy nabídne dohodu o ukončení pracovního poměru k poslednímu červencovému dni. Dostanou odstupné pět platů," informoval deník Aktuálně.cz předseda podnikové odborářské organizace Petr Rukavička.

"Bohužel se nepodařilo s vedením vyjednat lepší podmínky, stále nám jen opakovali, že Indové nemají peníze. Jsem z toho rozladěný," dodal Rukavička.

Ve firmě zůstane už jen 52 zaměstnanců. Jde především o pracovníky vývoje, kteří budou pokračovat v rozdělaných projektech, další pracovníci budou zajišťovat údržbu areálu.

Podle odboráře už firma nevyrábí nové automobily, pouze se vyrobené kusy upravují podle přání zákazníků. Rukavička očekává, že část propuštěných zaměstnanců bude moci přejít k novému zaměstnavateli, většina ale skončí v evidenci úřadu práce.

Propuštěni budou i ti zaměstnanci, kteří až do srpna pomáhají rozjet vlastníkovi firmy v Indii novou linku na výrobu nákladních aut.

O ukončení výroby rozhodla indická mateřská společnost Avia Ashok Leyland Limited. Poprodejní služby, jako je například záruční servis a prodej náhradních dílů, bude společnost poskytovat nadále.

O potížích tradičního výrobce informoval online deník Aktuálně.cz již na počátku května. Za prvních pět měsíců letošního roku vyrobila Avia jen čtyři vozidla a pouze doprodávala zásoby z minulého roku.

Přitom ještě na počátku letošního roku byli zástupci společnosti plni optimismu. Na tiskové konferenci se tehdy pochlubili, že firma loni meziročně prodala 1003 vozů, tedy o 67 procent více než rok předtím. Tržby loni stouply o 56 procent na 665 milionů korun. Společnost na začátku roku představila také plány na rozšíření modelové řady o automobily s větší nosností, novinkou měl být také autobus.

Avia je tradiční značka, existuje již 94 let. Před druhou světovou válkou vyráběla letadla, po jejím skončení se začala orientovat převážně na výrobu nákladních aut.

Retrogalerie: Projděte si méně známou historii značky Avia

 

Právě se děje

Další zprávy