Letos přichází na trh několik úplně nových pneumatik, které mají například lépe odolat defektu

Eva Srpová Eva Srpová
22. 3. 2017 8:57
Prakticky všichni největší výrobci pneumatik před začátkem letní sezony představují nové typy pneumatik, které mají být odolnější, efektivnější či tišší. Přinášíme přehled novinek.
Nokian představuje pneumatiku s aramidovými bočnicemi, která má vydržet i přejezdy přes obrubníky nebo ostré kameny.
Nokian představuje pneumatiku s aramidovými bočnicemi, která má vydržet i přejezdy přes obrubníky nebo ostré kameny. | Foto: Výrobci

Pneumatikářské firmy si připravily na sezonu s letními pneumatikami několik novinek. Přinášíme ty nejzajímavější od Continentalu, Michelinu či od firem Firestone, Nokian Tyres nebo Bridgestone.

Firestone představuje nový dezén Vanhawk 2.
Firestone představuje nový dezén Vanhawk 2. | Foto: Výrobci

Firestone
Firma představuje druhou generaci pneumatiky Vanhawk pro řidiče lehkých užitkových vozů, kteří absolvují krátké jízdy s častým zastavováním, často jezdí delší vzdálenosti, nebo se naopak věnují doručování zásilek, a tráví tedy pracovní dobu v zácpách a často zastavují.

Plášť Vanhawk 2 má být nadán odolností pro intenzivní každodenní provoz a údajně navíc přidává výrazně vylepšenou ovladatelnost na mokru a lepší hospodárnost. Nový dezén umožnil dosažení hodnocení B na informačním štítku EU pro pneumatiky (nejvyšší hodnocení je A, nejnižší G) v disciplíně přilnavost na mokru. Dosud měla tato pneumatika hodnocení E a C. Firestone Vanhawk 2 se nabízí ve dvaceti rozměrech.

Nová pneu od Michelinu je určena především pro výkonné vozy. Zvládne rychlost přes 300 km/h.
Nová pneu od Michelinu je určena především pro výkonné vozy. Zvládne rychlost přes 300 km/h. | Foto: Výrobci

Michelin
Firma uvádí na trh plášť Pilot Sport 4 S, který je určen především pro sportovní a výkonná vozidla. Má index rychlosti Y, zvládne tedy rychlost přes 300 km/h. Michelin ale současně dodává, že pneumatika je určena pro všechny silnější modely různých značek, nejen těch nejluxusnějších, a vyjmenovává jich mnoho: BMW M, Ferrari, Ford, Mercedes-AMG, Porsche, Volvo, Audi, Volkswagen, Lexus, Ford či Honda.

Pneumatika Michelin Pilot Sport 4 S má poskytovat požitek z dynamické jízdy a zároveň bezpečnost na silnici díky přesným reakcím, jízdní stabilitě a vynikající přilnavosti jak na suchém, tak na mokrém povrchu. V testech, které realizovaly nezávislé organizace TÜV SÜD a Dekra, pneumatika s rozměrem 255/35ZR19 96Y osazená na vůz Audi S5 Coupe 3.0 TFSI předstihla konkurenční vysokovýkonné pneumatiky v několika oblastech: V brzdění na suchém i mokrém povrchu, v času na kolo na suché trati i v životnosti. 

Nová pneumatika od Michelinu si dobře vedla v testech nezávislých organizací.
Nová pneumatika od Michelinu si dobře vedla v testech nezávislých organizací. | Foto: Výrobci

Nokian Tyres
Firma už dříve představila pneumatiky pro vozy SUV se zesílenými bočnicemi. Stavba aramidových bočnic, která byla poprvé použita u hrotované, v testech vítězící pneumatiky Nokian Hakkapeliitta 8 SUV, se ukázala jako výjimečně odolná proti opotřebení a defektům. Toto extrémně silné vlákno se užívá rovněž v letectví. 

Zesílená bočnice zajišťuje lepší odolnost pneumatiky.
Zesílená bočnice zajišťuje lepší odolnost pneumatiky. | Foto: Výrobci

Technologie spočívá v silném syntetickém aramidovém vlákně obsaženém v pryžové směsi na bočnicích, které tím zesiluje. Díky aramidovému vláknu je pneumatika odolná vůči nárazům, průrazům a průpichům, které by jinak mohly velice snadno poškodit pneumatiku.

Od letošního roku je tato patentovaná technologie k dispozici i pro další modely pneu pro běžné typy vozidel. Na technologii aramidových bočnic upozorňuje logo uvedené na bočnicích každého produktu, který ji využívá.

Bridgestone má novou celoroční pneumatiku vhodnou pro SUV s pohonem všech kol nebo pro off-roady.
Bridgestone má novou celoroční pneumatiku vhodnou pro SUV s pohonem všech kol nebo pro off-roady. | Foto: Výrobci

Bridgestone
Bridgestone je největší společnost na světě ve výrobě pneumatik a letos rozšiřuje řadu Dueler 4×4 představením pneumatiky Dueler A/T 001. Tato celoroční terénní pneumatika má poskytovat lepší trakci na nezpevněných cestách nebo v blátě a zároveň také lepší ovladatelnost na silnici.

Pneumatika Dueler A/T 001, která nahrazuje Dueler A/T 694, je tedy vhodná pro řidiče vozidel s pohonem všech kol, kteří se vydávají občas i do terénu.
Pneumatika má být odolnější a má také optimalizovanou geometrii bloků v dezénu a tužší směs, jejímž cílem je dosáhnout lepší trakce ve všech terénních podmínkách včetně sněhu a bláta.

Pneumatika Dueler A/T 001 od letošního ledna postupně nahrazuje pneumatiku Dueler A/T 694 na všech evropských trzích. Zpočátku bude nabízena ve 23 rozměrech pro kola s průměrem ráfku 15" až 18", které pokrývají více než 50 % evropské poptávky po pneumatikách pro vozidla s pohonem všech kol (4×4).

PremiumContact 6 má být ve všem lepší než PremiumContact 5, jen má nepatrně hůř zvládat aquaplaning.
PremiumContact 6 má být ve všem lepší než PremiumContact 5, jen má nepatrně hůř zvládat aquaplaning. | Foto: Výrobci

Continental
Letos přichází na trh pneumatika PremiumContact 6. Tato nová generace nahrazuje dezény PremiumContact 5 a SportContact 5. Firma slibuje, že má o 15 % vyšší životnost a o 3 % lepší odezvu na řízení. Současně se podařilo snížit valivý odpor o 5 % a hlučnost o 10 %. Pneumatika PremiumContact 5 získávala v mnoha vloni realizovaných testech to nejlepší hodnocení, nová generace pneu má údajně o 5 % horší odolnost vůči aquaplaningu než PremiumContact5, i tak by ale měla patřit mezi nejlepší dezény ve své kategorii.

 

Právě se děje

Další zprávy