Léto bude pro řidiče na českých silnicích těžké. Opravy čekají všechny hlavní dálnice

Eva Srpová Eva Srpová
29. 6. 2017 10:31
Ministerstvo dopravy spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic zveřejnilo mapu, ve které zaznamenává aktuální situaci s opravami a modernizacemi na českých silnicích a dálnicích a připravuje české řidiče na to, co je v létě čeká. Rozkopáno bude skoro všude, z dálnic například na D1, D2, D5 a D8. Aktuálně je podle ministerstva ve výstavbě asi 230 kilometrů dálnic a silnic I. třídy.
Na českých dálnicích se bude v létě hojně opravovat a uzavírat. Podle ministerstva dopravy ale prakticky všude zůstanou dva pruhy v jednom směru, i když zúžené.
Na českých dálnicích se bude v létě hojně opravovat a uzavírat. Podle ministerstva dopravy ale prakticky všude zůstanou dva pruhy v jednom směru, i když zúžené. | Foto: ČTK

V létě obvykle vrcholí opravy na silnicích a dálnicích. Silničáři předpokládají, že řidiči odjedou na dovolené a doprava nebude tak hustá.

Léto 2017 proto nebude na českých silnicích a dálnicích bezproblémové. Podle ministra Dana Ťoka se má letos opravit nebo zmodernizovat asi 600 kilometrů. 

Mapa oprav na českých silnicích a dálnicích v létě 2017
Mapa oprav na českých silnicích a dálnicích v létě 2017 | Foto: ŘSD

Nejvíce prací bude přes léto na brněnské D1, D2 mířící na Bratislavu, ale také na plzeňské D5 nebo na ústecké D8. Na silnicích I. tříd se jedná o opravy na silnicích I/14, I/16, I/38, I/9 nebo I/12. Více podrobnějších informací o opravách lze vyčíst na na mapě.

"Ve výstavbě je aktuálně 230 kilometrů dálnic a silnic I. třídy, z čehož jenom letos bude ke konci roku dokončeno včetně úseků modernizace D1 takřka 80 kilometrů nových komunikací. Dalších více než 150 kilometrů silnic se začne nově stavět," řekl na středeční tiskové konferenci Ťok.

V létě se bude opravovat na sedmi úsecích dálnice D1. Jde o úseky Ostředek-Šternov, Psáře-Soutice, Hořice-Koberovice, Jihlava - Velký Beranov, Měřín - Velké Meziříčí, V. Meziříčí - Lhotka a Velká Bíteš - Devět křížů. 

V srpnu 2017 se má začít pracovat také na dvou dalších úsecích, a to mezi Mirošovicemi-Hvězdonicemi a Humpolcem-Jeníkovem. 

Po sečtení všech úseků to znamená, že v srpnu se bude opravovat 68,7 km dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. 

Ministr dopravy Dan Ťok ale tvrdí, že českým řidičům pomůže v letních měsících zavedení omezení jízdy kamionů, které vedle celoročního omezení v neděli a o svátcích (od 13 do 22 hodin) mají od 1. července do 31. srpna zákaz jízdy také v pátek (od 17 do 21 hodin) a sobotu (od 7 do 13 hodin). 

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa sice na tiskové konferenci neuvedl, kdy přesně se s opravami na hlavních českých tazích skončí, tvrdí ale, že v porovnání s předchozími lety se zvýšila doba, při které dělníci pracují na dálnicích v noci.

Také řidičům radí, aby využívali mapu www.dopravniinfo.cz, která informuje o situaci v dopravě v České republice. "Také jsme vytvořili mobilní aplikaci pro chytré telefony. V současnosti funguje ve zkušebním provozu. Troufám si tvrdit, že naše aplikace je lepší než například Waze a jí podobné, protože v případě, že zaznamenáme zhuštění dopravy, můžeme se na místo podívat díky kamerovým systémům, případně pak na místo poslat policejní hlídku," tvrdí Kroupa.

Pokud řidiči nemají chytrý telefon, mohou zavolat na bezplatnou linku 800 280 281, kde jim operátoři sdělí, jaká je aktuální doprava na jimi naplánované trase.

 

Právě se děje

Další zprávy