Léta v pořadníku? Stanování před mototechnou? Pošlete nám svůj příběh o koupi auta

Léta v pořadníku? Stanování před mototechnou? Pošlete nám svůj příběh o koupi auta
Ještě v sedmdesátých letech jezdila po našich silnicích spousta předválečých aut. Nových se nedostávalo. Na snímku Opel Kadett model 1938.
Na Škodu Spartak z konce padesátých let jste museli nejprve dostat poukaz, který byl teprve vstupenkou do několikaletého pořadníku. Přidělovaly ho zpravidla organizace ROH či KSČ na pracovišti.
Zcela exkluzivní byla otevřená Felicia. Tehdejší Škodovky stále využívaly předválečnou mechaniku i výrobní postupy, které byly vzhledem k rostoucí poptávce příliš pomalé.
Foto: Archiv Škoda Auto
Martin Frei Martin Frei
19. 12. 2022 9:00
Pandemie a válka brzdí průmysl, na nová auta se čeká déle než rok. Některým motoristům se to zdá dlouho, a tak je čas porovnat měřítka. Vánoční klid a setkávání s blízkými jsou příležitostí zavzpomínat, jak to bylo dřív. K socialismu patřily přednostní poukazy, nekonečné pořadníky a předávání nedodělaných zmetků. K ranému kapitalismu zase sháňka po nadstandardním zboží a „všimné“ pro prodejce.

Méně majetní vyráželi s penězi v igelitkách do bazarů okolo Mnichova, k čemuž jistou dobu patřilo i přepisování dovezeného auta na jiné doklady.

Máte v rodině či okolí podobnou historku? Podělte se se čtenáři Aktuálně.cz a zpestřete Vánoce všem. Stačí otevřít formulář a napsat pár vět. Můžete připojit i fotku, není to však podmínkou. Těšíme se na vaše příběhy!

 

Právě se děje

Další zprávy