Legendy pokračují: Bude další Panda i Ford Capri

Radek Pecák Radek Pecák
4. 9. 2011 5:45
Zřejmě také BMW ukáže novou generace řady 3
Foto: Aktuálně.cz

Návštěvníci autosalonu ve Frankfurtu budou mít letos štěstí, že najednou zažijí návrat hned několika generací automobilů, které lze považovat když ne za legendy, tak určitě podařené automobily.

O mnoha z nich se ví. Například Porsche o své další generaci 911 Carrera odtajnilo prakticky vše. O konceptu vozu, který má nahradit za čtyři roky ultraterénní Land Rover Defender jsme již také informovali.

Foto: Aktuálně.cz

Další automobilky zveřejnily jen několik fotografií. Mezi nimi je třeba Fiat, jehož Panda, přestože to určitě není exkluzivní vůz, sklízí za svoji praktičnost i jízdní vlastnosti již řadu let mnohá slova uznání.

Koncepce minivozu zůstala

Nová Panda také proto nebude žádnou revolucí. I sám hlavní designér vozu Mauro Pierallini přiznal, že při jeho tvorbě neměnili jádro, ale pouze provedení.

Rovněž nová generace Pandy bude mít tři boční okna. To třetí okno však bude zakulacené.

Podvozek bude z Fiatu 500, přesto se má zvětšit zavazadelník i prostor pro cestující. Pod kapotou se objeví také nové dvouválcové motory 0,9 TwinAir v atmosférické a přeplňované verzi (48 resp. 62 kW), silnější dvouválec pak i s možností spalování CNG (59 kW).

Bezpečnostní výbava bude obsahovat sériově 4 airbagy. Prodej nové Pandy začne v únoru 2012.

Civic: Zatím odtajněná zadní část
Civic: Zatím odtajněná zadní část | Foto: Aktuálně.cz

Honda po kapkách

Honda Civic se dá také označit za legendu. Vždyť už v nejznámějším tuzemském seriálu všech dob Nemocnice na kraji města v ní jezdil primář Blažej...

Po minulém "kosmickém" designu se čeká umírnění. Honda zatím informace o provedení pouští po malých kapkách, ostatně stejně jako všechny ostatní. Spojlerem rozdělené zadní okno má zůstat. Auto má být příkladně aerodynamické a ve světlometech najdeme minimálně vzadu LED diody.

Lidi, kteří autům fandí, celý frankfurtský salón patrně nejvíce potěší zprávou: Ekologické verze, elektromobily a hybridy už automobilky trochu omrzely a chtějí opět dokázat, že nezapomněly dělat vozy, které dokáží přinést potěšení z jízdy.

"Ano, jsme si vědomi toho, že naše značka bývala dlouhá léta spojována i s motoristickým sportem, a proto se těšíme na nový sporťák," řekl pro Aktuálně.cz mluvčí českého zastoupení Toyoty Tomáš Vaněk.

Koncept Fordu
Koncept Fordu | Foto: Aktuálně.cz

Bude Ford Capri a Celica?

Toyota ovšem novou Celicu (jak všichni doufají, že se bude vůz jmenovat) zatím nepředstaví. Naopak by to mělo udělat Subaru, s nímž se Toyota na vývoji podílela, a jehož motor boxer bude pod kapotou. Subaru dalo vozu jméno BRZ.

Na stánku Fordu, který má být největší v historii, se odehraje několik premiér. Jedna z nich bude zasvěcena nové generaci "ostrého" hatchbacku Ford Focus ST, další má být pokračovatel, dle zatím neověřených informací, na dlouhá léta k ledu odloženého Fordu Capri.

Sportovní kupé připravuje například i KIA, Audi zase představí celou paletu nové generace S line.

 

Právě se děje

Další zprávy