Legendární soška na kapotách vozů Rolls-Royce se změní s příchodem elektromobilu

Legendární soška na kapotách vozů Rolls-Royce se změní s příchodem elektromobilu
Soška Spirit of Ecstasy byla inspirovaná sekretářkou lorda Montagu, Emily Thorntonovou. Udržovali spolu po 13 let milenecký vztah.
Lord si nechal vyrobit sošku, kterou pak vozil na kapotách svých vozů Rolls-Royce. Ta první se jmenovala The Whisper, šepot, a dívka s prstem na rtech měla zřejmě symbolizovat fakt, že jde o vztah na zapřenou.
Soška Emily je na chladičích vozů Rolls-Royce už 111 let.
Vyrábí se pořád za použití částečně tradičních metod pomocí vosku.
Foto: Rolls-Royce
Eva Srpová Eva Srpová
6. 2. 2022 16:42
Je to nepochybně nejslavnější soška ve světě aut, Spirit of Ecstasy (Duch extáze) neboli Emily se už 111 let vozí na kapotách nejluxusnějších vozů světa, modelů Rolls-Royce. Až automobilka uvede příští rok na trh svůj vůbec první elektrický vůz Spectre, bude mít i novou Emily. Menší a aerodynamičtější.

Žádný jiný automobil se nemůže pyšnit tak pozoruhodným uměleckým dílem se 111letou historií. Vozy Rolls-Royce mají na kapotách sošku, která přežila všechno - i někdejší snahu ji zakázat. S příchodem doby elektrické se ale změní.

Značka to oznámila v den výročí, 6. února 1911 se totiž soška Spirit of Ecstasy (Duch extáze) zaregistrovala jako duševní vlastnictví značky Rolls-Royce.

"The Spirit of Ecstasy je nejslavnější automobilový maskot na světě, je symbolem hrdosti naší značky. Ve své nové podobě teď bude efektivnější a elegantnější než kdy předtím. Stane se dokonalým znakem pro nejaerodynamičtější Rolls-Royce v naší historii, elektromobil Spectre," říká Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel Rolls-Royce Motor Cars. 

Soška s českým názvem Duch extáze, někdy nazývaná také Flying lady (Létající dáma) nebo Emily, má tedy prezentovat novou éru nejluxusnější automobilové značky světa. Elektromobil Spectre by měl na trh přijít už příští rok. Inovovaná soška se ale rozšíří i na všechny další stávající modely RR, tedy Phantom, Ghost, Wraith, Dawn i SUV Cullinan.

Především se zmenší o necelé dva centimetry (nyní měří 10 cm, nově 8,3 cm)  a je také aerodynamičtější, ztvárněná žena má jiný postoj s jednou nohou vpředu a přepracovaným tvarem rukou zahalených v róbě, které si občas neznalí lidé pletli s křídly.

Eleanor Thorntonová byla údajně vysoce inteligentní a krásná dáma, která byla milenkou lorda Montagu.
Eleanor Thorntonová byla údajně vysoce inteligentní a krásná dáma, která byla milenkou lorda Montagu. | Foto: Rolls-Royce

"Její nové tvary teď dokonale vystihují naši značku. Soška se naklání dopředu, čímž vyjadřuje naši neúnavnou snahu o pokrok, a její šaty ladně vlají ve větru a odrážejí klid našich aut," rozplývá se nad novou podobou Emily Anders Warming, šéfdesignér značky Rolls-Royce.

Za vznikem sošky je pikantní příběh, který byl dlouho obestřený tajemstvím. Symbolizuje totiž příběh tajné vášně. Vše začalo jako košilatá příhoda z červené knihovny, konec byl však tragický. Mnozí zákazníci totiž možná ani netuší, že si na přídi svého vozu vozí symbol třináct let trvající manželské nevěry. Vše jsme podrobně popsali tady.

 

Právě se děje

Další zprávy