Legendární Favorit z České sody i 110 R pro Brežněva. Láká na ně Svět škodovek

Škoda Henlein ze satirického pořadu Česká soda.
Škoda 1201 se ale nabízela i jako osobní kombi, kterým je přesně tento exemplář z roku 1957. Přestavěn je do podoby vozu sloužícího u ČSA k převozu pilotů či letušek k letadlům.
Tím se pomalu dostáváme k hlavním lákadlům muzea. Toto je například Škoda 110 R, respektive její prototyp dokončený v roce 1970. Originální kus s metalízou byl po ukončení testování poslán jako dar sovětskému vůdci Leonidu Iljiči Brežněvovi. Ten ho však odmítl, sbíral totiž americké automobily.
Pokud jste si mysleli, že různé verze 105, 120 nebo kupé Garde a Rapid znáte poměrně dobře, jedna část muzea vás vyvede z omylu. Věnovaná je totiž raritním či exportním verzím oblíbeného, ale v 80. letech beznadějně zastaralého modelu. Maska v popředí tak patří modelu 130 L Sport z roku 1987, který nabízel západoněmecký dealer Auto Obermann. Vedle něj stojí sedan 135 GLi z roku 1989 s jednobodovým vstřikováním paliva, lambda sondou a katalyzátorem, aby se vyrovnal s přísnějšími emisními limity na západních trzích.
Samostatný prostor byl vyhrazený soutěžní Škodě 130 LR. Ta je k vidění nejen v provedení, s nímž se ve druhé polovině 80. let reálně závodilo, ale také jako oranžový testovací prototyp z roku 1983 a nechyběly ani doprovodná 120 L a servisní vozidlo továrního týmu Škoda - furgon Avia A21.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 10. 2021 6:02
Začátkem prázdnin otevřelo v Mrači nedaleko Čerčan u Prahy nové muzeum s výmluvným názvem Svět škodovek. Na jakou značku se zaměřuje, je tady poměrně jasné. A návštěvníkům ukazuje nejen známé modely, ale především řadu unikátních prototypů či speciálů. Jak to v muzeu vypadá, se můžete podívat do následující galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy