Land Rover měl narozeniny. Bylo mu 65

Radek Pecák Radek Pecák
1. 5. 2013 7:23
Vozy Land Rover měly jako první elektronickou kontrolu trakce a další pomocníky
Foto: Land Rover

Poslední dubnový den oslavila značka Land Rover 65. výročí založení značky. Oslava této značky se konala na venkovském sídle Packington Estate blízko Solihullu a oslavu doprovodila výstava 150 vozů značky Land Rover.

Na počátku byla touha vytvořit vůz, který zdolá každý terén. Obrysy prvního vozu nakreslil do písku Maurice Wilks a sériová výroba vozů byla zahájena roku 1948.

Během následujících let si značka připsala řadu prvenství při vývoje technologie 4x4. Příklad je protiblokovací brzdový systém, nastavitelné vzduchové odpružení, elektronická kontrola trakce, asistent pro kontrolu sjíždění svahů, systém Terrain Response a technologie Stop/Start.

Vozy Land Rover mají nacházejí uplatnění v zemědělství, záchranných službách, armádě, na různých expedicích, používá je ale i královská rodina.

John Edwards, Global Brand Director Land Rover výročí komentoval takto: „Land Rover oslavuje 65 let svého dědictví. Ve výsledku je to ale dvojí oslava, protože v březnu letošního roku značka Land Rover zaznamenala nejsilnější prodejní čtvrtletní výsledky v celé své historii.

Letos značka uvádí na trhy novou generaci vozu Range Rover a také Range Rover Sport.

 

Právě se děje

Další zprávy