Nestárnoucí ruský off-road. Vyznáte se ve verzích, ve kterých se prodává Lada Niva?

I když už se tak oficiálně nejmenuje, nikdo jí neřekne jinak než Niva. Vyznáte se v různých verzích?
Lada "Niva" je jedním z nejdéle vyráběných aut na světě. S průběžnými inovacemi, ale bez mezigenerační obměny, se vyrábí dlouhých 42 let - už od roku 1977. Všechna kola vždy roztáčí benzinový motor o objemu 1,7 l a výkonu 61 kW.
Základní třídveřové provedení je nejznámější. Krátký rozvor (jen 2,2 metru) a nízká cena jsou příčinou, že vůz nemá mnoho konkurentů. A přestože, jak bylo výše zmíněno, v mnohém působí zastarale, výrobní závod hlásí, že pro letošek je nejlevnější verze vyprodaná.
Plastové nárazníky prozrazují „luxusnější“ provedení Urban. To má navíc i litá kola, vyhřívání sedadel a elektricky nastavitelná zrcátka s vyhříváním. Je však o něj menší zájem (i kvůli vyšší ceně), a proto se prodejní kvóty většinou nerozeberou tak rychle.
Náhradní kolo se vždy nachází na nečekaném místě: pod kapotou motoru. Má to jednoduchý důvod, nikam jinam se rezerva nevejde. Původní zadání konstrukce Nivy totiž vyžadovalo co nejmenší vnější rozměry.
Foto: Lukáš Vaverka
Tomáš Starý
14. 8. 2019 6:02
Jméno Niva už se dávno ztratilo z názvu legendárního off-roadu, který se vyrábí nepřetržitě od roku 1977, ale přesto mu tak nikdo jinak neřekne. Stálý pohon všech kol, primitivní technika, levné díly a cena startující okolo 300 tisíc korun jsou klíčové přednosti auta, které díky nim nemá ve světě off-roadů mnoho konkurentů. Kromě všeobecně známé klasické třídveřové verze ale existuje mnoho dalších možností. Podívejte se do přehledu na osm způsobů, ve kterých se dá pořídit.
 

Právě se děje

Další zprávy