Lada Niva na tisíc způsobů. Věděli jste, že se legendární off-road prodává v tolika verzích?

Takto vypadá nejklasičtější a zároveň nejikoničtější verze Lady Niva, dnes oficiálně 4x4.
Lada Niva se nabízí již od roku 1977, a i když prodělala několik faceliftů, základní myšlenku off-roadu, co prodeje prakticky čímkoliv, neopustila nikdy. A ve výrobě by měla ještě nějakou chvíli vydržet.
Až v devadesátých letech doplnilo třídveřovou karoserii s číselným označením 2121 delší pětidveřové provedení 2131. Jestliže "krátká" verze má 3740 mm na délku a 2200 mm mezi nápravami, prodloužená verze se pyšní 4240 mm na délku a 2700 mm mezi nápravami.
Oněch 50 cm navíc se projevilo zejména v interiéru. Jestliže standardní Niva je čtyřmístná, provedení s pěticí dveří má vzadu lavici pro tři osoby a také mnohem více místa pro kolena cestujících. Objem kufru pak z 260 litrů stoupl na 420 litrů.
Před několika lety nabídku Nivy doplnila varianta Urban. Ta se veze na vlně SUV, Niva tak v této verzi dostala jiné nárazníky, standardní litá kola nebo upravený interiér.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 27. 5. 2018 14:15
Lada Niva vzniká v ruském AvtoVAZ již od roku 1977. A i když prodělala několik menších či větších modernizací a oficiálně se už ani nejmenuje Niva, ale Lada 4x4, pořád je to v jádru ten stejný off-road se samonosnou kompaktní karoserií. V posledních letech se čím dál častěji spekuluje o nástupci vozu, který by měl dostat techniku Dacie Duster. Jeho příchod je nicméně stále v nedohlednu (hovoří se o roce 2020 či později) a zájem zákazníků o Nivu zatím neupadá. Do České republiky umí off-road dovézt několik firem, společnost AMC Plant však nabízí i širokou škálu odvozených variant. A o mnohých jste možná nikdy neslyšeli.
 

Právě se děje

Další zprávy