Kvůli airbagům musí do servisů další miliony japonských aut

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
14. 5. 2015 9:06
Kvůli problémům s nafukovači airbagů japonské firmy Takata už od roku 2008 muselo být do servisů svoláno 36 milionů vozů. Jejich samovolné výbuchy zabily už šest lidí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Japonská automobilka Honda Motor svolá po celém světě do servisů dalších 4,8 milionu vozů k výměně potenciálně vadných nafukovačů airbagů, které vyrobila japonská společnost Takata. Oznámila to automobilka.

Japonské značky Toyota Motor a Nissan Motor již ve středu uvedly, že kvůli výměně nafukovačů airbagů od firmy Takata svolají do servisů přes 6,5 milionu vozů. Vyšetřování ukázala, že nafukovače nejsou řádně utěsněné, takže by je mohlo poškodit vlhko.

Firmy Toyota, Honda a Nissan uvedly, že ohlášená opatření jsou pouze preventivní a že zatím nemají žádné zprávy o nehodách či zraněních.

Automobilky z Japonska i dalších zemí nicméně již dříve svolaly přes dvě desítky milionů vozů vybavených nafukovači airbagů řidiče od firmy Takata, a to kvůli nebezpečí, že nafukovač praskne a do interiéru vozidla z něj vyletí části kovu. S touto závadou je zatím spojováno šest úmrtí. Všechny jsou evidovány právě v modelech značky Honda.

Po započítání nejnovějších opatření si problémy s nafukovači airbagů firmy Takata od roku 2008 vyžádaly svolání zhruba 36 milionů vozů po celém světě. Takata je jedním z největších výrobců airbagů na světě a od roku 2000 jich k montáži do osobních aut dodala přes sto milionů kusů. 

Velké svolávací akce postihly v posledních letech prakticky všechny velké výrobce automobilů. Například Toyota obesílala kvůli vadnému plynovému pedálu majitele 14 milionů vozů, v USA nadále trvá servisní akce na výměnu zapalovací skříňky, která se může za jízdy samovolně přepnout do režimu vypnuto.

 

Právě se děje

Další zprávy