Kudy jet na fotbal do Polska a kudy raději ne? Návod

Radek Pecák Radek Pecák
7. 6. 2012 20:00
Favoritem bude pro většinu lidí cesta přes Liberec a Frýdlant do Zhořelce a na dálnici
Foto: Radek Pecák

Město Wroclav, česky Vratislav, kde budou čeští reprezentanti hrát všechny tři své zápasy ve skupině letošního fotbalového Eura, není od Česka příliš daleko. Například z Ostravy je to zhruba 200 kilometrů, z Broumova jen něco málo přes stovku a z Prahy zhruba 320 při využití nejrychlejší trasy.

Je tedy možné jet takzvaně na otočku, vyrazit v průběhu dne a v hluboké noci se vrátit zpět.

Redaktor Aktuálně.cz otestoval na konci května několik tras, které připadají v úvahu pro cestující z Prahy.

Na cestě číhá řada nástrah. Například stará polská auta.
Na cestě číhá řada nástrah. Například stará polská auta. | Foto: Radek Pecák

Hlavní tah Praha - Hradec Králové - Náchod - Klodzko a dále po hlavním tahu číslo 8 do Vratislavi příliš doporučit nelze. Až před Hradec Králové se sice dostanete snadno a rychle po dálnici D11, ale pak už budete muset kvůli kamionům výrazně zpomalit. Moc míst na předjíždění není, v Polsku vás navíc odradí od podobných manévrů časté policejní hlídky i stacionární radary. Počítejte proto s časem kolem pěti hodin, v noci při zpáteční cestě lze samozřejmě dosáhnout vyšší průměrné rychlosti.

Výhodou je, že právě tato silnice vás dovede přímo až na severozápadní okraj města, kde se nachází stadion pro Euro 2012. Je také poměrně krátká - necelých 290 kilometrů. Navíc na ní lze při plynulé jízdě v koloně dosáhnout relativně příznivé spotřeby, protože zde nejsou extrémní kopce.

Nejkratší je to přes hory

Ještě kratší variantou (cca 280 kilometrů) je trasa z Prahy do Jablonce nad Nisou přes Harrachov a dále směrem na Jeleniu Goru, Strzegom a po napojení na dálnici A4 do Vratislavi.

Pro toho, kdo rád řídí v zatáčkách, je tato varianta určitě nejzábavnější. Zvláště úsek po překonání hranice, když se sjíždí z Harrachova do polského vnitrozemí, obsahuje řadu zatáček. Silnice je ovšem na některých místech poměrně úzká a také je třeba dávat pozor na chodce a cyklisty. Navíc se v následujících desítkách kilometrů musí často zpomalit v obcích a za pomalu jedoucími polskými dopravními prostředky, které jsou často v nevalném technickém stavu.

Nalezení cesty ke stadionu ani pak není příliš složité. Stačí na křížení s dálnicí A4 na kraji Vratislavi sjet na nový městský okruh Autostrada Obwodnica (AOW, A8) a na něm už budou ukazatele ke stadionu. Na zdolání této trasy je třeba také počítat zhruba s pěti hodinami.

Někde tady možná vaše cesta skončí. Vytvoří zde parkoviště P+R.
Někde tady možná vaše cesta skončí. Vytvoří zde parkoviště P+R. | Foto: Radek Pecák

Zdaleka nejvýhodnější trasa vede z Prahy přes Liberec a Frýdlant na polské území, kde se u Zgorzelece (Zhořelce) napojí na dálnici A4. Na mapě sice tato trasa tvoří podivný oblouk, ale není zase o mnoho delší než předešlé zmiňované - cca 320 kilometrů a až několik desítek kilometrů vede celá po čtyřproudých komunikacích. Za použití polské dálnice se v tomto úseku nic neplatí. Do Vratislavi se takto lze celkem bez problémů dostat za zhruba čtyři hodiny.

Parkování v uličkách u stadionu je jen pro otrlé.
Parkování v uličkách u stadionu je jen pro otrlé. | Foto: Radek Pecák

Z Moravy přes Bohumín

Řidiči z Ostravy a Moravy samozřejmě také využijí dálnici A4. Ti se na ni ovšem budou nejdříve muset dostat po přejetí hranic u Bohumína a projetí silnice číslo 45. Pak už se také napojí (samozřejmě z druhého směru) na městský okruh (A8).

Protože u stadionu je jen zhruba 4000 parkovacích míst (při kapacitě hlediště 42 000 fanoušků), budou automobily pravděpodobně směřovány na parkoviště typu P+R. Několik z nich hodlají pořadatelé připravit v areálech vytěžených a zatopených pískoven, které jsou ve vzdálenosti do přibližně tří kilometrů od stadionu směrem na západ. Odtud pak bude jezdit kyvadlová doprava.

Základní mapku okolí stadionu najdete i na vstupence
Základní mapku okolí stadionu najdete i na vstupence | Foto: Radek Pecák

Při fotbalovém utkání polské ligy, při němž jsme parkovací kapacity u stadionu testovali, mnoho místních parkovalo v uličkách v obytných čtvrtích ve vzdálenosti kolem tří až čtyř set metrů od stadionu. Dá se odtud snadno dojít na stadion pěšky, ovšem najít místo na parkování je hodně obtížné.

Ulice Al. Slaska, na které leží stadion (do navigace nastavte Al. Slaska 1 nebo zájmový bod Stadion Mieski), bude v den konání zápasu uzavřena a využívat ji budou moci jen vozy VIP hostů, autobusy s fotbalisty a samozřejmě pořadatelé a vozy záchranných složek.

Pokud přijedete dříve a zaparkujete ve městě, lze se na stadion dostat tramvajovými linkami 3, 10, 20, 31 Plus, 32 Plus a 33 Plus. Snadná je také cesta vlakem do železniční stanice Wroclav Stadion.

--------------------------------------------------------------------------------

Zkuste plánovač tras a dojeďte kamkoliv bezpečně a rychle.

 

Právě se děje

Další zprávy