Krádež ve velkém stylu. Zaměstnanci Mercedesu si přilepšovali prodejem motorů

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
29. 8. 2022 12:15
Automobilka Mercedes-Benz čelila v posledních dvou letech rozsáhlým krádežím, při kterých z centrálního skladu ve Stuttgartu zmizelo více než sto hotových motorů a zhruba 500 automatických převodovek. Škody jdou podle policie do "několika milionů eur".
Hotové motory čekají na expedici. Dva zaměstnanci si jich více než stovku přivlastnili.
Hotové motory čekají na expedici. Dva zaměstnanci si jich více než stovku přivlastnili. | Foto: Mercedes-Benz

Německá policie případ vyšetřovala od února 2020, než proti pachatelům shromáždila dostatek důkazů. Jak píše deník Stuttgarter Zeitung, dva muže ve věku 52 a 57 let už kriminalisté v souvislosti s případem zadrželi. Jednalo se o zaměstnance automobilky, kteří zkompletované motory a převodovky dodávali 36letému komplici. Ten však po provalení případu zmizel a policie po něm stále pátrá.

Při domovních prohlídkách se podařilo část lupu dohledat, většinu z nakradených věcí však trojice stačila prodat. Automobilka případ potvrdila regionální rozhlasové stanici SWR s tím, že ve věci spolupracuje s úřady. Další podrobnosti však neuvedla.

Krádeže zaměstnanců Mercedesu jsou v automobilce celkem běžnou záležitostí, čerstvý případ se však vymyká rozsahem a způsobenou škodou.

Loni se u soudu zpovídalo osm mužů z krádeže tuny součástek ze závodu v Sindelfingenu. Jejich kořist tvořily světlomety, elektronické řídicí jednotky a také třícípé hvězdy, které mají mercedesy na kapotě. Díly ze závodu zloději dlouhodobě vyváželi ukryté ve svých autech, zaměstnavatele tím připravili o několik set tisíc eur.

Nenechavci se nevyhýbají ani mladoboleslavské Škodě, poslední velký případ tu kriminalisté řešili před třemi lety. Automobilka tehdy policii předala kamerové záznamy, na jejichž základě se podařilo zadržet trojici zaměstnanců. Těm se během jediného měsíce podařilo Škodovku obrat o 510 turbodmychadel a osm motorů i s přepravními paletami. Automobilku tehdy okradli o více než 20 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy