Koupili jste dálniční známku na neexistující značku? Stát se chystá vracet peníze

ČTK ČTK
30. 3. 2021 16:57
Motoristé, kteří při nákupu dálniční známky omylem zadají neexistující státní poznávací značku vozidla (SPZ), budou moci nově požádat o vrácení platby. Novinka by měla začít fungovat zhruba od poloviny května a využít ji budou moci i motoristé, kteří udělali chybu při nákupu v minulých týdnech. Vrácení peněz však nebude možné u vinět zadaných na existující SPZ. Informovala o tom společnost Cendis.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: edalnice.cz

Dosud bylo možné opravit chybné údaje pouze před zahájením jejich platnosti. Podle statistik, které zahrnují veškeré omyly, dělali motoristé chyby zhruba ve třech procentech nákupů.

"Systém elektronické dálniční známky nemůže podle platné legislativy kontrolovat, zda dané SPZ existují, či nikoliv. Při řešení těchto situací nám pomůže ministerstvo dopravy, které potřebné informace v případě potřeby ověří a poskytne," uvedla ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Lucie Bartáková.

Možnost vrácení peněz bude platit pouze pro případy zadání neexistujících SPZ, případně v situacích, kdy lidé zadali špatně zemi registrace vozidla. V případech, kdy motoristé udělali chybu vedoucí k nákupu na jinou, ale existující SPZ, peníze nebude možné vrátit. "Musíme chránit systém před možným zneužíváním. Navíc chybí možnost, jak skutečně prokázat, že k danému nákupu došlo omylem, a ne po dohodě s provozovatelem vozidla," doplnila Bartáková.

Zákazníci při žádosti o vratku musí doložit kopii svého technického průkazu, ze které bude patrná SPZ vozidla, zároveň přiloží potvrzení o úhradě na neexistující SPZ. Po obdržení žádosti SFDI ověří danou SPZ a následně vrátí platbu na účet, ze kterého žadatel při nákupu platit.

Nárok na vrácení by měl začít fungovat zhruba od poloviny května. Stát musí předtím připravit pro novinku právní podklady, pozměnit obchodní podmínky a následně upravit samotný systém známek. Žádost o vrácení platby bude možné podávat i zpětně, uplatnit ho tak budou moci i motoristé, kteří udělali chybu už v minulých týdnech a měsících.

Nové elektronické známky letos nahradily papírové kupony. Jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla. Novinkou je také klouzavá platnost nových ročních vinět. Řidiči si mohou nastavit platnost známky od přesně vybraného data na následujících 365 dní bez ohledu na kalendářní rok.

Oficiální prodejní místa elektronických dálničních známek jsou internetový obchod edalnice.cz, dále pobočky pošt, čerpacích stanic Euro Oil a také samoobslužné kiosky u hranic. Ceny známek zůstaly proti loňsku stejné, roční je 1500 korun, 30denní za 440 korun a desetidenní za 310 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy