Koupě ojetiny v zimě? Vyšší riziko, že pořídíte bouraný vůz, ale také lepší prověření stavu techniky

ČTK ČTK
9. 1. 2017 15:31
Tuzemské autobazary očekávají kvůli panujícímu zimnímu počasí zvýšený počet nabízených aut, které jsou po nehodě. Zpřísnily proto výkupní kontroly. Nyní odmítají 70 až 80 procent aut. Vyplývá to z informací obchodníků s ojetými vozy.
V zimě se stává vyšší počet dopravních nehod, ale s menšími následky pro posádku.
V zimě se stává vyšší počet dopravních nehod, ale s menšími následky pro posádku. | Foto: HZS Kraje Vysočina

Za prvních sedm dní letošního roku se v Česku stalo 1853 dopravních nehod, které šetřila policie. Vedle Prahy a Středočeského kraje bylo nejvíce nehod v Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Předběžná odhadovaná škoda dosáhla více než 110 milionů korun.

"Pokaždé, když dojde v České republice, potažmo i v okolních evropských státech, k mimořádným výkyvům počasí, jako je současné silné sněžení, tak zpřísňujeme kontroly vykupovaných aut. Z našich dlouhodobých zkušeností víme, že se nám majitelé budou snažit prodat bourané vozy," uvedl provozní ředitel AAA Auto Petr Vaněček.

Podle odborníků bývá v zimních měsících o poznání více nehod ve srovnání s létem. Celosvětové statistiky ale dokazují, že nemívají tak fatální následky jako ty letní. "Ve městech dochází k většímu počtu nehod, které ale nemívají vážné následky. To ovšem neznamená, že auto po menší nehodě bude v pořádku. I v malé rychlosti může – zejména u menších vozů – dojít výraznému poškození, které nebude na první pohled patrné, ale při neodborné opravě bude následně ohrožovat posádku vozidla," uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

V zimním období prochází podle Pavla Foltýna z Auto Esa vozy před výkupem myčkou a následným měřením tloušťky laku, což má odhalit případné opravy po havárii. "Denně odmítáme vykoupit 30 až 50 vozidel, z toho zhruba 15 procent kvůli opravě po vážné havárii. Takové vozy pak většinou končí v soukromé inzerci, kdy nový zájemce nemá v podstatě šanci v šeru a bez správné diagnostiky, zvedáku a měřáku tloušťky laku tento nedostatek odhalit," podotkl.

Mrazivé počasí na druhou stranu přináší potenciálním zájemcům o obměnu vozového parku i výhody. Podle Miloslava Knapa z pražské Mototechny lze v zimě nejlépe prověřit technický stav auta. "Nízké teploty kladou na auto vysoké nároky a některé ojetiny se s nimi nedokážou popasovat. Ojetina, která i v teplotách hluboko pod bodem mrazu nastartuje bez problémů a dobře jede, bývá dobrou koupí. Zima totiž prověří kvalitu baterie a lépe se dají zkontrolovat i topné a výhřevné systémy," podotkl Miloslav Knap z Mototechny.

 

Právě se děje

Další zprávy