Potvrzeno: Koronavirus uzavře brány ženevského autosalonu

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 28. 2. 2020 11:18
Měl to být největší svátek automobilového průmyslu v roce 2020. Ženevský autosalon se ale podle tiskového prohlášení švýcarské vlády nemůže konat. Uzavření nejdříve potvrdili představitelé automobilek, v 11:30 pak i zástupci pořadatele.
Ženevský autosalon, ilustrační foto.
Ženevský autosalon, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Švýcarská spolková rada dnes ráno vydala prohlášení, v němž s ohledem na epidemii koronaviru přijímá speciální opatření. Tím nejvýraznějším je zákaz všech akcí, na nichž se sejde více než tisíc lidí. Platit by měl minimálně do 15. března a týkat se pochopitelně bude i ženevského autosalonu. Startovat měl v úterý třetího března a za jedenáct dní mělo jeho branami projít na 600 000 návštěvníků.

Organizátoři veletrhu sice původně 25. února vydali zprávu, podle níž se veletrh měl konat, jak bylo plánováno. Dle nového opatření ale přesto musí autosalon uzavřít. Podle informací aktuálně.cz již měli během dopoledne představitelé automobilek potvrzeno uzavření autosalonu od švýcarských úřadů. V 11:30 ho potvrdili i představitelé organizátora. "Je nám to líto, ale ženevský autosalon byl zrušen z důvodu vyšší moci," prohlásili podle twitteru britského novináře Nicka Gibbse na tiskovém briefingu.

Již dříve řada značek v souvislosti s epidemií koronaviru ohlásila, že omezí svoji účast na autoshow. Automobilky včetně Toyoty, Mazdy nebo koncernu VW plánovaly, že se na veletrh vypraví jen v omezeném množství lidí nutných k zajištění chodu stánku.

Na veletrhu v Ženevě si svoji premiéru měla odbýt mimo jiné nová Škoda Octavia RS, první elektromobil značky Dacia, počítalo se s elektrickým konceptem BMW i4 (tedy mnichovským konkurentem Tesly Model 3), modernizovaným Mercedesem třídy E nebo novým Audi A3, případně malým SUV značky Toyota. Jak budou značky svoje novinky prezentovat, teď není zcela jasné.

Automobillky se teď budou snažit získat zpět náhradu škody za neuskutečněný autosalon. 

 

Právě se děje

Další zprávy